Motion till riksdagen
2001/02:Kr300
av Jan Backman och Lennart Fridén (m)

Kulturminneslag och kulturmiljövård


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillföra begreppet signifikans i lagen om kulturminnen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att genom att införa begreppet signifikans intensifiera svenska museers arbete med gallringsplaner.

Motivering

Lag (1988:950) om kulturminnen m.m. definierar på ett utförligt sätt i 2 kap. 1 § vad som avses med fornminnen. I 12 § anges det att ”den som vill rubba, ändra eller ta bort en fast fornlämning skall ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen”. 13 § stipulerar att ”som villkor för tillstånd enligt 12 § får länsstyrelsen ställa skäliga krav på särskild undersökning för att dokumentera fornlämningen och ta till vara fornfynd eller på särskilda åtgärder för att bevara fornlämningen ... Innan länsstyrelsen prövar en ansökan enligt 12 §, får den besluta om en arkeologisk förundersökning av fornlämningen, om det behövs för att få ett tillfredsställande underlag för prövningen eller för att bedöma behovet av att ställa krav på särskild undersökning.”

I debatten kring kulturminneslagen framförs då och då uppfattningen att lagen har tolkats alltför bokstavligt när länsstyrelserna ställts inför att bedöma resultatet av en förundersökning. Det har inte krävts särskilt starka argument för att besluta om att fortsätta med en särskild undersökning. Sommaren 2001 har länsantikvarien i Kalmar meddelat att kvarteret Torsken i Västervik troligen inte blir föremål för utgrävning inför ett planerat garagebygge. Enligt tidningsuppgifter har länsantikvarien sagt att ”kulturminneslagen är inte till för arkeologerna utan för att skydda fornminnen”.

Ett sätt att öka tydligheten i kultminneslagens bestämmelser om särskild undersökning vore att införa en bestämmelse med krav på att resultatet av förundersökning skall värderas bland annat med hänsyn till signifikansen hos det aktuella fornminnet. Gör länsantikvarien bedömningen att en grundligare undersökning bara skulle bekräfta vad som redan är känt skall rutinmässigt det sökta tillståndet beviljas utan ytterligare utgrävning.

En sådan bestämmelse skulle öka allmänhetens tilltro till lagen och under­lätta dialogen mellan de antikvariska myndigheterna och dem som är intressenter i olika arbetsföretag.

När det gäller hur signifikansen skall fastställas kan inspiration hämtas från Australien, där kulturutskottet vid sitt besök i september 2001 informerades om ett projekt – Significance – under ledning av The Heritage Collections Council. Samma tänkesätt borde också på olika sätt fås att genomsyra de svenska museernas arbete med gallringsplaner. Utskottet har vid olika tillfällen slagit fast att detta är en viktig uppgift för alla museiansvariga. Kanske kan det australiensiska initiativet fungera som en ytterligare inspirationskälla.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 3 oktober 2001

Jan Backman (m)

Lennart Fridén (m)