Motion till riksdagen
2001/02:Kr298
av Elisabeth Fleetwood m.fl. (m)

Biblioteksersättningen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning om en reformerad biblioteksersättning.

Motivering

Regeringen har den 9 augusti i år godkänt en överenskommelse med Sveriges Författarförbund m.fl. om biblioteksersättningen för 2002 och 2003. Enligt denna skall grundbeloppet för hemlån av originalverk vara 109 öre 2002 och 112 öre 2003. Den totala biblioteksersättningen för 2002 beräknas till drygt 115 miljoner kronor.

Styrelsen för Sveriges författarfond har under år 2000 fördelat 36 procent av tillgängliga medel för biblioteksersättning i form av individuella, statistiskt beräknade ersättningar, s.k. författar- och översättarpenningar. År 2000 var 4 622 upphovsmän berättigade till denna form av ersättning. Ur resten av ersättningen fördelades pensioner, stipendier och andra bidrag till enskilda upphovsmän, bl.a. 801 stipendier om cirka 52 miljoner kronor.

Det är för oss moderater självklart att det skall kunna utgå ersättning på upphovsrättsliga grunder till den vars böcker finns tillgängliga på folk- och skolbibliotek. Däremot ifrågasätter vi dels att en så liten andel tillfaller de författare vars böcker verkligen finns tillgängliga på biblioteken, dels de nuvarande statistiska reglerna.

Vi föreslår att regeringen tillsätter en utredning med uppgift att föreslå ett nytt ersättningssystem. Vi menar att det går att hämta inspiration från Australien och dess Public Lending Act och Educational Lending Right Program. De bygger på att ersättning utgår för böcker som finns tillgängliga på biblioteken, men inte på utlåningsfrekvensen. Det finns fördelar med en sådan ordning. Den skulle kunna inkludera referenslitteratur och tidskrifter och annan icke-utlåningsbar litteratur. Den skulle gynna t.ex. poeter och andra författare vars böcker finns på många bibliotek men inte lånas så flitigt och därigenom minska behovet av det korporativistiska inslaget i dagens system, nämligen de av författarfondens styrelse beslutade stipendierna.

De närmare reglerna för en svensk ordning baserad på dessa principer måste naturligtvis övervägas ytterligare. En utredning bör ganska snabbt kunna komma fram till ett förslag som är anpassat till svenska förhållanden.

Stockholm den 3 oktober 2001

Elisabeth Fleetwood (m)

Lennart Fridén (m)

Jan Backman (m)

Roy Hansson (m)

Anne-Katrine Dunker (m)

Nils Fredrik Aurelius (m)

Patrik Norinder (m)

Lars Hjertén (m)

Birgitta Wistrand (m)

Kent Olsson (m)