Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att genom lagstiftning stärka svenska språkets ställning.
Det är uppenbart att det svenska språket trängs undan i Sverige av framför allt engelskan. Den ökade europeiseringen och globaliseringen inom såväl politiken, den offentliga sektorn som näringslivet påverkar också svenska språket. Denna förändring förstärks av den tekniska utvecklingen, av Internet och av media. Vid universitet och högskolor används i många fall engelska i stället för svenska. Det förekommer även i gymnasieskolan.
Eftersom svenskan är ett litet språkområde är det viktigt att en så stor del av befolkningen som möjligt får goda kunskaper i främmande språk, och då i första hand engelska. Vi måste också acceptera att främst engelska ord och uttryck kommer in i svenskan och att svenskan förändras. Men den andra sidan av saken är att som ett litet språkområde riskerar svenskan att försvagas. Den risken har ökat på grund av de påverkansfaktorer som har berörts här.
Hotet mot svenska språket måste tas på största allvar. Vi måste genom aktiva insatser värna svenskan som ett levande språk. Engelskan kan för de allra flesta aldrig bli mer än ett andraspråk. Stora grupper kommer under överskådlig tid, kanske alltid, att ha dåliga eller inga kunskaper alls i engelska.
En utredning om svenska språkets ställning lägger sina förslag under hösten. Förhoppningsvis kommer de förslagen att få positiva effekter. Det är dock angeläget att insatserna för att stärka svenska språkets ställning inte bara stannar vid rekommendationer. Regeringen bör också överväga hur svenskans ställning kan stärkas genom lagstiftning.
Stockholm den 1 oktober 2001 |
|
Carina Hägg (s) |