Motion till riksdagen
2001/02:Kr291
av Laila Bjurling och Reynoldh Furustrand (s)

Studioglasmuseum i Torshälla


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av statligt stöd för förverkligandet av ett studio­glasmuseum i Torshälla.

Bakgrund

Åsa Brandt startade Europas första studioglashytta i Torshälla 1968 och blev därmed Europas och Sveriges första studioglaskonstnär. Enbart i Sverige finns det över 50 studioglashyttor och i Europa ytterligare 400–500. Studio­glasrörelsen har haft en stor betydelse för såväl svenskt som europeiskt glas. Friheten i glashyttan har gett den enskilde konstnären utrymme för konstnärliga och tekniska experiment på ett sätt som inte var möjligt inom glasindu­strin. Studioglaset har ofta präglats av färgglädje och lekfullhet. Sveriges tradition som ett av världens nav inom glasproduktion inom såväl design som funktion är nu på väg att tunnas ut till förmån för andra länder.

En intensiv satsning på att bygga upp museer och gallerier inom studioglasrörelsen sker nu runt om i världen. Detta sker i Danmark, Tyskland, England liksom USA.

I Sverige har inte studioglasrörelsen haft något naturligt centrum trots vissa samlingar på Nationalmuseum och på glasmuseet i Växjö.

I anslutning till Åsa Brandts studioglashytta har en början till ett centrum för studioglas vuxit fram på Klockberget i Torshälla – Brandts Contemporary Glass – som redan efter ett par års verksamhet har ca 38 000 årliga besökare, vilket redan nu gör den till Sveriges främsta mötesplats för glas.

I maj 2000 bildades i Torshälla en glasakademi av landets ledande trettio glaskonstnärer utan anknytning till glasindustrin. Det är en ideell förening med målsättningen att vara ett forum för studioglas samt att verka för tillkomsten av ett museum och kompetens­centrum för studioglas. Avsikten med museet är att för första gången visa upp studio­glasets utveckling och betydelse i en permanent utställning. Museet skall också inne­hålla arkiv för dokumentation och forskning samt ett digitalt bildarkiv. I planerna ingår även ett virtuellt glasmuseum och eventuellt vissa utbildningssatsningar.

Argument

Framtidens kultur har ansett denna satsning vara en av de mest intressanta i landet och gett 1,5 miljoner till förverkligandet av detta studioglasmuseum i sin senaste ansök­nings­omgång augusti 2001. Vi vill att regeringen överväger att avsätta medel inför budgetåret 2003.

Stockholm den 28 september 2001

Laila Bjurling (s)

Reynoldh Furustrand (s)