Motion till riksdagen
2001/02:Kr288
av Kenneth Johansson (c)

Ökat bidrag till allmänna samlingslokaler


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar till UO 17 Anslag 30:2 Bidrag till allmänna samlingslokaler för budgetåret 2002, 21 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 40 000 000 kr.

Motivering

Ett levande lokalt samhälle förutsätter kontakt mellan människor och dialog om hur gemensamma angelägenheter ska lösas. Den sociala kontakten är en bärande grundsten i demokratibygget, och i varje lokal miljö måste det finnas en allmän samlingslokal som främjar samvaro.

I vår tid är avstånden ofta långa mellan boendet och arbetet eller skolan. Viktiga kontaktnät, t ex till den äldre generationen, är spridda över stora geografiska områden. Våra liv i Sverige påverkas mer och mer av internationella strömningar. Till vardags rör vi oss mellan olika platser, olika miljöer, olika grupper av människor, olika tankevärdar och olika kulturflöden. I en splittrad tid blir samlingslokalen i närmiljön en betydelsefull fast punkt i tillvaron.

Utan tusentals och åter tusentals ideellt engagerade människor skulle inte Sveriges alla allmänna samlingslokaler finnas och fungera. Det lokala engagemanget fritar dock inte samhället i form av kommuner och stat från ansvar. Det är ett samhällsintresse att alla människor, i alla delar av landet, har tillgång till moderna samlingslokaler. Därför har samhället ett ansvar att medverka till finansiering av ny-, om- och tillbyggnation av allmänna samlingslokaler. Ett oavvisligt grundkrav är att alla allmänna samlingslokaler är tillgängliga för alla och att Sverige lever upp till Förenta nationernas deklaration om de funktionshindrades rättigheter att leva ett liv som andra människor.

De allmänna samlingslokalerna är i flera viktiga bemärkelser en groningsgrund för demokratin. De gör det möjligt att ta tillvara yttrande- och mötesfriheterna. Även vardagens aktiviteter i lokalerna, inte minst kulturskapandet, påverkar förutsättningarna för levande demokrati: när människan stärks i tilltron till sina resurser och utvecklar sin uttrycksförmåga, ökar förutsättningarna för att hon tar tillvara yttrandefriheten; ger sina idéer till känna. När människan genom studier och kulturupplevelser vidgar vyerna, ökar motivationen för samhällsengagemang. Att ge ungdomar nyckeln till samlingslokalen är därför i djupaste bemärkelse också ett demokratiprojekt.

Verkligheten runt om i Sverige bekräftar att det statliga stödet till att förbättra tillgängligheten, upprustning och nybyggnad av allmänna samlingslokaler fyller en viktig funktion. En rad väl förankrade och för respektive bygd mycket värdefulla projekt har fått stöd och därmed kunnat fullföljas. Moderna samlingslokaler för moderna ändamål i människors närmiljö är en förutsättning för möten, samtal, gemenskap och lokala initiativ. Ofta har samlingslokalen betydelse både för det lokala kulturlivet och för bygdens möjligheter att presentera sig utåt. Allt fler av de mindre samlingslokalerna på landsbygden blir också en del av bygdens turistsatsningar.

Det är uppenbart att statsbidraget till att förbättra tillgängligheten, upprustning och nybyggnad av allmänna samlingslokaler ska ses som del av satsningarna på att hela Sverige ska leva och utvecklas. Antalet ansökningar till Boverket visar att nuvarande statsbidragsnivå inte alls motsvarar de behov och ambitioner som finns hos människor runt om i hela landet. Bidraget för om-, till- och nybyggnad av allmänna samlingslokaler bör därför höjas och för budgetåret 2002 utgå med 40 miljoner kronor.

Det får ankomma på regeringen att finna finansiering genom omfördelning inom utgiftsområdet.

Stockholm den 4 oktober 2001

Kenneth Johansson (c)