Motion till riksdagen
2001/02:Kr287
av Christel Anderberg (m)

Det svenska språket


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om språket i författningstext.

Motivering

Från demokratisk synpunkt är det viktigt att medborgarna kan förstå de skrivelser som myndigheter sänder ut. Jag är den största anhängare av kampen mot byråkratiskt kanslispråk. En helt annan sak är att lagtext måste avfattas på ett juridiskt korrekt sätt. Moderniseringen av språket får inte ske på stringensens bekostnad.

De s.k. språkvårdarna har länge haft för sig att lagtext blir mer lättillgänglig om man petar in en bestämd artikel på alla möjliga och omöjliga ställen. I 10 § polislagen stadgas exempelvis att en polisman får använda våld för att genomföra en tjänsteåtgärd. Fråga har då uppstått om vad som gäller beträffande rätten att använda våld när två polismän skall genomföra tre tjänsteåtgärder.

I Statsrådsberedningens Svarta lista, Ord och fraser som kan ersättas i författningsspråk, finns tyvärr ett antal svartlistade ord och fraser som inte kan ersättas. Skrivråden innefattar dessutom en övergång till ett rent talspråk. Ett svartlistat ord är stadgas som man vill ersätta med föreskrivs. Ett lagstadgande har emellertid en helt annan statsrättslig valör än föreskrift, som ju kan vara en myndighetsföreskrift eller liknande. Ansvar skall ersättas med straffbestämmelser, vilket är helt fel i sak. Fälla till ansvar skall ersättas med döma, vilket också är inkorrekt eftersom man kan fälla någon till ansvar utan att döma till påföljd. Underlåta skall ersättas med låta bli/inte. Detta blir inkorrekt eftersom det i rekvisitet underlåtenhet ligger mer än att någon inte gör någonting. För att man skall kunna tala om underlåtenhet krävs att det på någon rättslig grund föreligger en handlingsplikt. Utöver dessa exempel innehåller den svarta listan ett antal påbud, vars efterlevnad innebär att den juridiska stringensen går förlorad.

Det är möjligt att det behövs språkvårdare på Regeringskansliet men deras roll bör vara rent rådgivande och inte beslutande i fråga om vilka ord och fraser som skall användas i offentliga utredningar och i lagstiftningsarbetet.

Ett alternativ till att infantilisera det svenska språket är att återgå till den goda vanan, som en gång fanns i den svenska skolan, att lära det uppväxande släktet att behärska sitt modersmål.

Stockholm den 3 oktober 2001

Christel Anderberg (m)