Motion till riksdagen
2001/02:Kr285
av Peter Pedersen och Tanja Linderborg (v)

Diskriminerande åldersgränser


1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen i enlighet med motionen tillsätter en utredning i syfte att kartlägga hur olika åldersgränser används och påverkar den som uppnått myndig ålder, dvs. 18 år, samt föreslår åtgärder som förhindrar möjligheten att använda åldersgränser som verkar diskriminerande på myndiga personer då åldersgränser används utan klara motiveringar och starka skäl.

2 Motivering

Det finns en rad åldersgränser som reglerar vad en person får göra och är skyldig att göra vid viss ålder. Vissa åldersgränser används också till fördel för den enskilda, t.ex. möjlighet att erhålla bidrag. Barn- och studiebidrag är bra exempel på det senare. Det är allmänt känt att man måste ha fyllt 15 år för att få köra moped på allmän väg. Andra åldersgränser är mer okända.

När en person fyller 18 år blir denne myndig och en rad rättigheter och skyldigheter träder in. Det är t.ex. ett av villkoren för rösträtt och valbarhet till Sveriges riksdag. En person som fyllt 18 år får inköpa alkoholdrycker på restaurang, men måste ha fyllt 20 år för att inköpa alkohol på Systembolaget. Detta vållar förvisso vissa problem i enskilda familjer där trycket på föräldrar från myndiga ungdomar kan bli hårt att ”köpa ut” alkohol, eftersom de ju ändå kan köpa alkohol på lokal. Det vore lättare om det fanns endast en åldersgräns avseende inköp av alkohol, men här kan alkoholens risker för den som konsumerar alkohol, t.ex. risken för langning, vara ett rimligt motiv för att den som är myndig men inte 20 år ej får inhandla alkohol på Systembolaget.

Men det finns en rad andra märkliga åldersgränser. De mest anmärkningsvärda är när krogar, restauranger och andra nöjesetablissemang fastställer mer eller mindre godtyckliga åldersgränser i syfte att utestänga vissa personer, trots att de uppnått myndig ålder. Det är inte ovanligt att det i nöjessvängen sätts åldersgränser som gör åtskillnad på personers kön, t.ex. ”Han 23 år, hon 20 år”. Detta skapar stora problem för enskilda personer som råkar hamna utanför mallen, men också för par där den ena parten inte uppnått den satta åldersgränsen.

Det bör finnas mycket starka och redovisade skäl för att åldersgränser skall tillåtas för att begränsa rättigheterna för den som uppnått myndig ålder. Riksdagen bör därför ge regeringen i uppdrag att utreda frågan om åldersgränser för den som är myndig och föreslå åtgärder om dessa olika åldersgränser används på ett diskriminerande sätt.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 3 oktober 2001

Peter Pedersen (v)

Tanja Linderborg (v)