Motion till riksdagen
2001/02:Kr253
av Elver Jonsson (fp)

Ungdomssamarbete med Baltikum


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att aktivt informera om möjligheterna till ungdomsutbyte mellan Norden och Baltikum när det gäller resor, kurser, studie- och arbetsutbyte etc.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att skolkontaktnät tas in som en central del i ungdomsutbytet.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att allmänt stödja ungdomsutbytet mellan länderna som ett led i demokrati- och fredsarbete.

Motivering

Vid den 10:e parlamentariska Östersjökonferensen, som hölls i Greifswald den 3–4 september detta år antogs en resolution där en avsevärd del ägnas åt ungdomsfrågor. Utgångspunkten är ett resonemang om uppbyggnad av ett civilt samhälle och aktivt deltagande i det offentliga livet och det politiska beslutsfattandet som en grund för demokratin. Det understryks att uppbyggnadsprocessen måste grundas på ett nerifrån-och-upp-perspektiv så att man samtidigt undviker maktstrukturer som misshushållar med civilt samhällsengagemang genom ett uppifrån-och-ner-perspektiv. Därför uppmanas länderna att stödja utvecklingen av ett stabilt civilt samhälle och stärka känslan av medborgarskap och för demokrati i Östersjöregionen bl.a. genom att stärka samarbetet med icke-statliga organisationer (NGO) och främja ungdomspolitik.

Hit hör att stödja Östersjösekretariatet för ungdomsfrågor, att etablera en Östersjöländernas ungdomsförsamling som ett första multinationellt projekt för ungdomsutbyte, att bana väg för en Östersjöländernas ungdomsfond och för deltagande av ungdomsdelegater i de årliga parlamentariska Östersjökonferenserna. Vidare uttalas stöd för idén om en Östersjöländernas ungdomsbiljett för att främja större rörlighet och ungdomsutbyte i Östersjöregionen. Ett annat sätt att skapa gynnsamma villkor för ungdomssamarbete mellan länderna är att stödja och uppmuntra mångsidiga möten mellan organiserad ungdom på lokal nivå.

Arbete för att främja ungdomssamarbete över Östersjön har en tid pågått inom Nordiska rådet. På grundval av en rapport, som utarbetats av en medlem inom utskottet för nordens närområde som arbetat i samråd med representanter för Baltiska församlingen framlades vid Nordiska rådets senaste session ett utskottsförslag om underlättande av ungdomsutväxling mellan Norden och de baltiska staterna.

Ett motsvarande förslag lades fram i Baltiska församlingen, och båda församlingarna antog likalydande rekommendationer till respektive ministerråd/regeringar. Båda församlingarna utgick från att våra länder för att förverkliga visionen om ett Youth for Baltic-Nordic Mobility Program omfattande åtta länder och tre självstyrande områden skulle vidta åtgärder för att initiera en ordning för ungdomsutväxling i Baltikum, ett ”Baltplus” motsvarande Nordplus, för att främja integrationen av de baltiska och nordiska programmen.

Den baltisk-nordiska regionen skulle agera gentemot EU-programmen (Erasmus, Youth for Europe, Leonardo da Vinci etc.) för att understryka den nordliga dimensionen även i detta sammanhang.

Skolnätverk för Norden/Baltikum

Speciellt rekommenderas de baltiska och nordiska ministerråden att i samråd utarbeta ett nordisk-baltiskt program för underlättande av ungdomsutväxling mellan Norden och de baltiska staterna och därvid särskilt utveckla nordiska och baltiska skolkontakter över gränserna, t.ex. genom ett nordisk-baltiskt skolnätverk. Undervisningsministrarna bör stimulera uppbyggnaden av ett sådant skolnätverk med sikte på att alla skolor aktivt skall söka gränsöverskridande kontakter för att etablera skolsamarbete och/eller korrespondens på alla nivåer över landgränserna. Detta torde även kunna bli ett led i främjandet av demokrati- och fredsarbete.

Liksom redan sker på nordiskt plan bör strävan vara att skolsystemen, kursuppläggningen och betygssystemen blir så jämförbara som möjligt för att underlätta tillgången på utbildning i hela regionen. Till detta hör att utarbeta riktlinjer för möjliga betygsöverföringar mellan de baltiska och nordiska systemen. Vidare rekommenderas ministerråden att i samråd anordna en kampanj för att använda och sprida kännedom om en entydig informationsplattform för det nordisk-baltiska skol- och utbytessamarbetet samt att i samarbete med utvalda lärosäten dra upp riktlinjer för interregionala nordisk-baltiska ungdomsutbytesaktiviteter i strategisk samordning med relevanta EU-ungdomsprogram. Som en lämplig och trovärdig informationskanal nämns hemsidan www.ballad.org, som drivs av Östersjöinstitutet i Karlskrona.

Utnyttja faciliteter

För att främja ungdomars rörlighet uppmanas ministerråden att analysera de faciliteter av typ Interrail m.m. som står till förfogande för ungas reseaktiviteter i respektive land i syfte att underlätta villkoren, samt att analysera vilka restriktioner som föreligger beträffande arbets- och uppehållstillstånd, sociala rättigheter, sjukförsäkring m.m. och utarbeta riktlinjer för deras avskaffande – om nödvändigt med nationell lagstiftning. För att underlätta resor mellan länderna bör även de baltiska järnvägarna införa Interrailbiljetter samt speciella rabattordningar i samband med festivaler och andra kulturbegivenheter för ungdomar.

Ytterligare sätt att öka rörligheten är att inrätta kurser och att etablera ett nätverk för fritidsledare, som kan vara lokala garanter för ungdomsrörlighetens sociala och kulturella kvaliteter och att i samarbete med Nordiska ministerrådets informationskontor och nationella universitetsinstitutioner utarbeta ramar för språkkurser som kan underlätta ungdomsrörligheten mellan länderna.

Om arbetet med dessa rekommendationer uppmanas ministerråden att avge regelbundna samnordiska rapporter.

Stockholm den 2 oktober 2001

Elver Jonsson (fp)