Motion till riksdagen
2001/02:Kr247
av Ewa Larsson m.fl. (mp)

Barn och kultur


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att barns rätt att aktivt delta i kulturlivet inte skall vara en fråga om kostnad eller bostadsort.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de konstnärliga ämnena i skolan skall stärkas.1

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att verksamhetsstödet till barn och ungdomar görs oberoende av gruppens ålderssammansättning.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att lyfta fram kommuner som satsar på utveckling av sin biblioteksverksamhet.

1 Yrkande 2 hänvisat till UbU.

Barn och kultur

I barnkonventionen artikel 31 kan vi läsa: ”Konventionsstaterna erkänner barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation anpassat till barnets ålder samt rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet.” Barn och kultur innefattar både kultur av barn och kultur för barn. Miljöpartiet ser det som oerhört angeläget att stimulera barnets möjligheter att både uttrycka sig och att kunna få ta del av kulturella uttryck. Kulturen kan också fungera som en länk mellan generationerna, genom att barnets kulturella uttryck kan göra det möjligt att artikulera tankar och känslor, så att barnet bättre kan förstå och förstås.

Dagens Sverige är ett samhälle som i första hand är anpassat efter vuxnas behov och önskemål. Den kulturella sfären utgör inget undantag. Att det har blivit så är inte så konstigt. Det är vuxna som har maktpositioner och därmed möjlighet att påverka samhället. Vuxna har också lättare att förstå andra vuxnas krav. Hur vet den vuxne vad barnet egentligen vill ha?

Miljöpartiets ståndpunkt är att barndomen aldrig får ses som ett övergångsstadium, en period i väntan på att bli vuxen. Barndomen är en livsfas lika central som någon annan. Miljöpartiets samhälle är därför ett samhälle där barnets behov och intresse tas på allvar, ett samhälle som anpassas efter barnet, likaväl som efter vuxna. Miljöpartiet strävar efter att alltid hävda barnets rätt till eget skapande och till att få respekt och utrymme för sin egen person. Miljöpartiets kulturpolitik syftar därför till att stödja barn och ungdomar i deras eget skapande och att göra vuxna medvetna om barnets behov av att uttrycka sig i bild, dans, sång, drama, rytmik, musik och teater etc. Barnets första steg i livet kanske till och med var danssteg.

Miljöpartiet anser att det åvilar den offentliga sektorn att ta ansvar för barnets rätt till att aktivt kunna delta i kulturlivet, och menar att det inte får vara en kostnadsfråga. Varje barn, oavsett var hon bor eller vem hon är, ska ha rätt att exempelvis delta i musik- eller kulturskola. Vi yrkar därför att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att barnets rätt att aktivt delta i kulturlivet inte skall vara en fråga om kostnad eller bostadsort.

Att så inte är fallet i dag visar de sex kommuner som fortfarande saknar kommunal musikskola, vilket innebär att det ännu finns barn som saknar reell möjlighet att lära sig spela något instrument. De sex är Nora, Sorsele, Torsås, Surahammar, Överkalix samt Bjurholm. Ibland kan även den kommunala kulturskolan vara lokaliserad i kommunen att restiden blir för påfrestade för barnet. Vidare varierar avgiften från 0 till 1 200 kr/termin beroende på bostadsort, vilket skapar en stor orättvisa genom att utestänga barn till föräldrar med sämre ekonomi.

Ge hela människan utrymme

Kulturens roll för att stimulera lärande kan inte nog påtalas. Musik, bild och rörelse kan exempelvis underlätta och stimulera teoretiska och abstrakta tankegångar. Trots det får bild, musik och rörelse ett allt mindre utrymme i våra skolor. Vi måste åter se hela människan; ingen mår bra av att bara utveckla vissa sidor hos sig själv. Den konstnärliga och skapande förmågan, som utgör en del av vår personlighet, behöver också uppmuntras. Miljöpartiet vill därför stärka de konstnärliga ämnenas roll i skolan.

Låt generationerna mötas

Det är viktigt att kunna överbrygga det gap som idag finns mellan barn- och ungdomsverksamhet gentemot vuxenverksamhet. Idag får barn och ungdomar som tillhör ett ungdomsförbund bidrag till sin verksamhet. Om samma sorts verksamhet är del av en kulturorganisation riktad till alla åldrar får ungdomarna däremot bekosta sitt kulturutövande själva. Sådana regler bidrar till att skapa en ålderssegregation, vilket Miljöpartiet anser vara djupt olyckligt. Miljöpartiet yrkar därför att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att verksamhetsstödet till barn, ungdomar och äldre görs oberoende av gruppens ålderssammansättning.

Ge alla barn ett skriftspråk

Det skrivna ordet är en viktig länk som binder samman människor i rum och tid. I Sverige har vi en, i ett globalt perspektiv, unikt hög läskunnighet. Skolväsendet, studieförbunden och folkbiblioteken spelar tillsammans en viktig roll för att skapa ett bra klimat för det skrivna ordet och ge alla barn ett skriftspråk. Men bokläsandet bland barn till lågutbildade föräldrar minskar idag. Miljöpartiet menar att trenden måste vändas, en del i trendbrottet är nu att bokmomsen kommer att sänkas till sex procent. Det gör att fler barn kommer att få se sina föräldrar läsa mer böcker när de blir billigare. Ett annat sätt är att lyfta fram de kommuner som faktiskt satsar på sina bibliotek och som till och med bygger ut sin verksamhet med bokbussar, såsom Katrineholm gör. Vi yrkar därför att riksdagen tillkännager för regeringen vikten av att lyfta fram kommuner som faktiskt satsar på utveckling av sin biblioteksverksamhet.

Stockholm den 29 september 2001

Ewa Larsson (mp)

Per Lager (mp)

Helena Hillar Rosenqvist (mp)

Kerstin-Maria Stalin (mp)

Ingegerd Saarinen (mp)