Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om stöd till kulturhistoriskt och industrihistoriskt intressanta anläggningar som fortfarande är i drift.
Sverige och inte minst Östergötland har en lång hantverks- och industrihistoria. Många av de historiska lämningarna vårdas och förvaltas av staten, olika stiftelser, kommuner eller andra regionala aktörer.
En betydande del av detta historiska arv förvaltas av småföretagare som fortsätter tidigare generationers verksamhet. Detta sker dock utan de avkastningar som krävs för att på ett bra sätt underhålla och bevara sitt arv till kommande generationer.
Det finns exempel på ägare av historiskt intressant industrimiljö som får ta emot otaliga besök från skolklasser, turister och hembygdsföreningar m.fl. som vill studera hur verksamheten fungerar. Många gånger sker detta för att bidrag lämnats för att kunna återupprätta egna förfallna eller övergivna objekt till någon form av museum.
Samtidigt finns det uppenbarligen inte någon form av stöd för en småföretagare som av eget intresse driver kulturhistoriskt intressanta objekt vidare och själv sköter omsorg, drift och skötsel av en sådan anläggning. Anläggningar som då står som modell och kunskapskälla eftersom verksamheten fortgår enligt gamla metoder. Det kan handla om t.ex. gamla vattenkraftverk, smedjor, kvarnar, gårdar eller affärer.
Det är viktigt att Sverige kan bevara sina kulturhistoriskt intressanta miljöer och att sådana verksamheter som fortfarande finns i drift kan erhålla stöd för att detta ska kunna fortsätta.
Stockholm den 1 oktober 2001 |
|
Lena Ek (c) |
Erik Arthur Egervärn (c) |