Motion till riksdagen
2001/02:Kr223
av Gunnel Wallin (c)

Snapphanemuseum på Hovdala slott i Hässleholm


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stödja det historiska upplevelsemuseet i Hovdala.

Motivering

Det är ett positivt sätt att använda det tidigare militära övningsfältet i Hässleholm, Hovdala, till att där bygga ett upplevelsemuseum, ett Snapphanemuseum. Platsen har starka historiska anor, mitt i Snapphanebygden, och med den gamla borgen som grund utgör denna plats ett unikt tillfälle till att starta ett Snapphanemuseum. Vissa åtgärder har vidtagits för att bevara de gamla byggnaderna i Borgen som kommer att bli centrum i anläggningen.

Detta är utgångsläget när nu Hässleholms kommun får köpa det militära övningsfältet, där Hovdala är beläget, av Fortifikationsverket. Det finns många starka eldsjälar bakom detta unika projekt, men det räcker inte, det behövs även ekonomiska satsningar, både från kommunen, regionen och staten. Detta bör ges regeringen till känna.

Syftet med det historiska upplevelsemuseet i Hovdala är att göra historien seriös, spännande och unik, och att med fantasins hjälp få uppleva historien och framkalla en reaktion som väcker känslor, nyfikenhet och tankar.

Med en berättande roll ger museet djupare kunskap om historien och människorna i gränsbygden i Snapphaneskogarna mellan det tidigare danska Skåne och Sverige. Museet målar upp en historisk bild där nutidens människor kan känna igen sig och relatera till sin egen omvärld. Det handlar också om att ta upp aktuella konflikter via historiska personer och försöka hitta lösningar. Vem skriver historien – vem har tolkningsföreträde: den frågan är öppen för reflexion. Museet ska också kunna ge förströelse och underhållning av mera lättsamt slag.

Skånes historia före och efter 1658 skall vara den stora ramen. Museet ska ge kunskap om vilka olika snapphanar som fanns, om snapphanarnas förhållande till Danmark och om snapphanarna vid Hovdala och Finjasjöbygden. Besökaren ska också få en bild av 1600-talet som brytningstid, vardagslivet i Göinge och livet i ett krigsområde.

Snapphanetiden som exempel ska i förlängningen ge besökarna en möjlighet att associera till andra kulturer och regioner och kunna ta upp gränsbygdens problematik med delade familjer samt hur byte av nationalitet påverkar livssituationen.

Utställningen ska fungera med fast basutställning, med utnyttjande av hela Hovdala som försvarsanläggning och herresäte, och kompletteras med tillfälliga utställningar med olika anknytningar. Det ska även finnas levande verksamheter för att öka upplevelsen och inlevelsen och olika skolprogram kopplade till Museipedagogiskt forum och Skolverket.

Museipedagogiskt tekniska lösningar, för såväl femåringar som professorer, invandrare, lässvaga, turister m.fl. ska finnas. Olika konstnärliga uttrycksformer för olika förståelsemässiga nivåer kan användas, t.ex. video, diashower, multimedier, scenografi, dockteater, musik, måleri, fotografi m.m. Närområdet kan utnyttjas för föreläsningar, guidade turer samt ljus- och ljudspel i tornet.

Funktionen som kunskapscentrum bygger på idén att ge komplexa och problematiserade förklaringsmodeller på hur och varför det historiska skeendet blev som det blev. Det görs bland annat genom förmedling av forskningsresultat via databas om t.ex. identitetsskapande, minoriteter, gränskultur, nationsbyggande.

De metoder och den verksamhet som kommer att bedrivas på det historiska upplevelsemuseet på Hovdala är ett sätt att göra historien mer levande och påtaglig och att fånga den yngre generationens intresse för sitt ursprung genom att ge ett levande undervisningsmaterial.

Stockholm den 30 september 2001

Gunnel Wallin (c)