Motion till riksdagen
2001/02:Kr216
av Åke Gustavsson m.fl. (s, v, mp)

Samlingslokaler


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar till utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid, anslag 30:2 Bidrag till allmänna samlingslokaler för budgetåret 2002 10 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 29 000 000 kr.

  2. Riksdagen anvisar till utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid, anslag 28:27 Bidrag till kulturmiljövård för budgetåret 2002 10 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit eller således 278 938 000 kr.

Motivering

Samlingslokalerna är en av de viktiga grundpelarna i vårt demokratiska samhälle. De används för bildningsverksamhet och förenings- och kulturliv. I möteslokalen lär vi oss vad demokrati betyder och innebär. Genom att delta kan vi förändra, och tilliten och respekten för varandras likheter och olikheter växer sig stark.

Samhället måste erbjuda en infrastruktur av allmänna samlingslokaler för det engagemang som den ideella sektorn genererar. Detta är absolut nödvändigt om det civila samhället ska ha en möjlighet att leva vidare och utvecklas. Internationell forskning – framför allt av Robert D Putnam – har visat på mötesplatserna och föreningslivets stora betydelse för demokratin och samhällsutvecklingen.

Satsningen på en infrastruktur för kultur och mötesplatser har varit ett påtagligt inslag i den förda kulturpolitiken. Ändå måste vi konstatera att det i storstäderna och i många förorter saknas folkrörelseanknutna möteslokaler. Bristen på mötesplatser bidrar till rotlöshet och utanförskap. Framför allt ungdomar behöver fler och bättre samlingslokaler. Mötesplatserna bidrar till att stärka den lokala identiteten, stoltheten, gemenskapen och demokratin.

I miljonprogramsområdena och förorterna kring större och mellanstora städer finns det ofta ett stort socialt och kulturellt behov. Behovet av mötesplatser och samlingslokaler blir i dessa områden extra påtagligt.

Det finns ett antal goda exempel där kulturrörelsen har skapat en mängd arrangemang och verksamheter som engagerar människorna i området. Rinkeby, Biskopsgården, Orminge, Hammarkullen, Smedjebacken och Kumla är exempel på områden som har lyckats skapa ett utvecklat förenings- och kulturliv. Aktiviteterna har stärkt hembygdskänslan, samhörigheten och det sociala kapitalet. Detta kan i sin tur stimulera entreprenörskap och företagsamhet. Erfarenheter visar således på att den lokala förenings- och kulturverksamheten fyller en mycket stor roll i dessa områden. För att detta ska bli en realitet inom fler områden krävs fler och bättre mötesplatser och samlingslokaler.

I anslutning till vårpropositionen beslutade riksdagen att tilldela 40 miljoner kronor till kulturmiljövård. Nu föreslås ytterligare 20 miljoner kronor till kulturmiljövård. Med anledning av detta föreslår vi motionärer att 10 miljoner kronor från anslaget till kulturmiljövård anvisas till anslaget för samlingslokaler.

Stockholm den 27 september 2001

Åke Gustavsson (s)

Charlotta L Bjälkebring (v)

Ewa Larsson (mp)