Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att Sveriges Televisions sändningar görs tillgängliga för synskadade under tillståndsperioden.
Mina årligen återkommande motioner om att SVT måste ta hänsyn till de synskadades behov av en uppläst textremsa kan möjligen jämställas med SVT:s alla programrepriser. Jag är dock ytterst besviken på att regering och riksdag nöjer sig med att uttala att det skall vara ett mål att erbjuda en uppläst textremsa under tillståndsperioden. Nog borde högre krav än så kunna ställas på ett public serviceföretag.
Kulturutskottet har i sina betänkanden under en följd av år förutsatt att synskadade skall få en bättre möjlighet att ta del av SVT:s programutbud, men ändå händer inget. Om man kan åka till månen, så står man undrande inför att man inte verkar kunna se till så att synskadade kan få tillgång till en hörbar textremsa i svensk television. Kulturutskottet skärpte dock tonen och påpekade i våras att en av förutsättningarna för förnyat sändningstillstånd för SVT är att kraven på företaget i detta hänseende höjs ytterligare. En ytterligare skärpning är påkallad.
Standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning delaktighet och jämlikhet har antagits av FN på initiativ av bland annat Sverige. Av dessa framgår det av regel 5 B – ”Tillgång till information och möjlighet till kommunikation” – att medlemsstaterna bör uppmuntra medier, speciellt television, radio och tidningar, att göra sina tjänster tillgängliga. Kulturutredningen föreslog för sin del att krav på handikappanpassning skall gälla för samtliga marksändande TV-företag.
Synskadade kan inte läsa textremsan till utländska TV-program eller de utländska inslagen i nyhetsprogrammen. Sändningarna är således inte utformade så att de är tillgängliga för denna grupp. Om textremsan läses upp i en särskild ljudkanal skulle dessa problem kunna undanröjas. Redan i dag finns teknik för att göra TV tillgänglig för synskadade. Enligt uppgift pågår försöksverksamhet utanför SVT med uppläsning av textremsa. Denna uppläsning distribueras med hjälp av telefoni. Vidare pågår i samarbete mellan SRF och SVT ett arbete med att utveckla en apparattillsats för att göra textremsan hörbar oberoende av i vilken svenskspråkig TV-kanal den förekommer.
Sveriges Television säger sig dock inte vilja satsa på en teknik som är på väg ut från marknaden. I stället avser man att invänta den nya digitala sändningstekniken. Man menar att införandet av digital TV innebär nya möjligheter att ytterligare öka tillgängligheten för funktionshindrade. Sveriges Television har sändningstillstånd för digital TV från årsskiftet 1998/99. Digital TV har dock inte blivit någon större succé. Det är viktigt att tillgängliga TV-program för synskadade kan börja sändas oavsett hur det går för de digitala sändningarna över marknätet. SVT har sedan länge detta uppdrag. Det bör nu verkställas omgående.
Stockholm den 27 september 2001 |
|
Marietta de Pourbaix-Lundin (m) |