Riksdagen beslutar att i radio- och TV-lagen föreskriva undantagsregler för att utjämna antalet reklamminuter vid en angränsande timme under direktsändning i TV av t.ex. sport- eller nöjesevenemang.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om harmoniserande annonsregler på TV-området inom EU.
I förslaget föreslås ändringar av reglerna i radio- och TV-lagen om hur annonser får sättas in i TV-sändningar. Förslaget innebär justeringar för att underlätta konkurrens med sändningar som vidarebefordras i Sverige men sänds från plats utomlands.
Kristdemokraterna tillstyrker propositionen utom vad avser reglerna för utjämning av reklam över tiden.
”Det bör inte vara möjligt att, som Sveriges marknadsförbund och TV 4 föreslagit, utjämna antalet reklamminuter vid en angränsande timme i samband med att det visas exempelvis sportprogram”, skriver regeringen i propositionen.
Några argument för sitt ställningstagande anför inte regeringen.
Radio- och TV-lagen anger att annonser får sändas under högst 10 procent av den dagliga sändningstiden och endast åtta minuter under en timme mellan hela klockslag. I TV-sändning får denna tid, dels under sändningstiden mellan klockan 19.00 och 24.00, dels i rena undantagsfall, utsträckas till högst tio minuter. Om en annons förskjuts in på nästa timme bryter sändande företag mot radio och TV-lagen trots att den totala annonsvolymen om 10 procent inte överskrids. Nuvarande ordning innebär att sändande företag har problem att sända stora nyhetshändelser och direktsända evenemang utan att överträda bestämmelsen.
Ett sändande företag, TV 4, har vid ett par tillfällen blivit fällt av Granskningsnämnden för radio och TV för överträdelse av timregeln. Dessa överträdelser har berott på förskjutningar i samband med direktsändning av ishockey. Annonsvolymen närmast före och efter de aktuella överträdelserna har dock klart understigit tillåten annonsvolym per timme. Förskjutningarna berodde alla på att en period i respektive direktsänd ishockeymatch blev kortare eller längre än normalt.
Direktsändning av t.ex. idrott och nöjesevenemang är en viktig del i ett mångsidigt programutbud. Vid direktsända program är det omöjligt att undvika små förändringar i de planerade sändningstiderna. Detta problem är särskilt påtagligt vid sändningar där TV-företaget inte kan påverka utformningen av evenemanget som t.ex. sportsändningar. Det går aldrig i förväg att exakt tablålägga en ishockeymatch eftersom den spelas på effektiv tid. Andra idrotter som t.ex. tennis är ännu svårare att i planera i förväg.
Den brittiska motsvarigheten (ITC) till den svenska Granskningsnämnden har framfört åsikten att det vore oproportionerligt att ålägga ett programföretag sanktioner när det handlar om tillfälliga överträdelser som har förståeliga, driftmässiga skäl. Därför bör kortare överträdelse av sändningstiden för annonser under en timme mellan hela klockslag i samband med direkt TV-sändning kunna godtas under förutsättning att de varit oförutsedda eller tillfälliga, dvs. då endast förståeliga och driftmässiga omständigheter kan åberopas. Detta bör framgå av lagtexten i 7 kap. radio- och TV-lagen.
Sverige har enligt EG:s TV-direktiv möjlighet att ha hårdare regler än de som föreskrivs i direktivet. Denna möjlighet har Sverige utnyttjat. Eftersom internationaliseringen och europeiseringen är under stark frammarsch även på medieområdet bör Sverige eftersträva en harmonisering av annonsreglerna inom Europeiska unionen. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 6 februari 2002 |
|
Ingvar Svensson (kd) |
|
Björn von der Esch (kd) |
Ragnwi Marcelind (kd) |
Ingemar Vänerlöv (kd) |
Rolf Åbjörnsson (kd) |
Kjell Eldensjö (kd) |
Magda Ayoub (kd) |
Maria Larsson (kd) |
Inger Strömbom (kd) |
Dan Kihlström (kd) |
Amanda Agestav (kd) |