Motion till riksdagen
2001/02:K72
av Margareta Cederfelt och Göran Lindblad (m)

med anledning av prop. 2001/02:82 Ändrade regler om annonser i TV-sändningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att TV-bolagen utan statlig reglering skall ha möjlighet att sända reklam.

Motiv för förslaget

Regeringen föreslår i nämnda proposition ändringar i TV-lagen för hur annonser får sättas in i TV-sändningar. Förslaget bygger på grundsynen att medborgarna skall skyddas från reklam och att det är statens ansvar att tillgodose detta genom lagstiftning. Samtidigt pekar regeringen på att utvecklingen gått framåt och att flertalet TV-tittare har tillgång till ett enormt utbud av TV-kanaler, varav många ej omfattas av den svenska lagstiftningen.

Eftersom alltfler TV-tittare har möjlighet att själva välja kanal och också gör det ställer detta krav på TV-kanalerna att appellera till tittarna. De kanaler som ej kan fånga tittarnas intresse får inga reklamintäkter och tvärtom. De kanaler som sänder TV-reklam på ett sätt som TV-tittarna ej uppskattar missar sina reklamuppdrag på grund av vikande tittarunderlag. Med andra ord kan medborgarna, TV-bolagen och marknaden själv reglera hur reklam sänds utan statlig lagstiftning.

Som en konsekvens av ovanstående finns det ingen anledning att staten skall fortsätta att driva egna TV-kanaler. Redan i dag råder stor valfrihet genom det stora utbudet av nationella och internationella kanaler som TV-tittarna har tillgång till. I ett fritt land skall inte staten vara ägare av TV-kanaler. Det är nu dags att avveckla statens intressen i TV-utbudet.

I propositionen skriver regeringen att TV 4 är det enda TV-företag som har rätt att sända TV-reklam i det rikstäckande analoga marknätet. Regeringen anser att konkurrensfördelarna uppvägs av att TV 4 får betala en koncessionsavgift på televisionens och radions område.

Eftersom det är statliga bolag som äger det rikstäckande analoga nätet är de övriga privata bolagens kritik berättigad. För att uppnå konkurrens och marknadsekonomi bör staten sälja det rikstäckande analoga marknätet. Därmed kommer marknaden att styra, och risken att vissa företag kan teckna avtal som ger konkurrensfördelar minskar.

Bland de viktigaste frågorna i ett fritt och öppet samhälle är medborgarnas rätt till fri och opartisk information. Ytterst leder en fri TV till mångfald och utveckling.

Stockholm den 7 februari 2002

Margareta Cederfelt (m)

Göran Lindblad (m)