Motion till riksdagen
2001/02:K70
av Anna Kinberg (m)

med anledning av prop. 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om elektronisk röstning i allmänna val.

  2. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till sådan lagändring att elektronisk poströstning blir möjlig.

  3. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till sådan lagändring att elektronisk brevröstning blir möjlig.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillgängligheten och monopolställningen hos Posten Sverige AB.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om försöksverksamhet med elektronisk röstning.

Motivering

I förra riksdagsvalet avstod 1,2 miljoner röstberättigade från att delta i den viktigaste delen av demokratin. Den nedåtgående trenden i valdeltagande måste brytas. Därför är det viktigare än någonsin att valhandlingen är så lättillgänglig som möjligt. Men tyvärr avstår den s k demokratipropositionen från en viktig väg till bättre deltagande. Redan i år skulle fler kunna få möjlighet att rösta genom att göra det elektroniskt, men regeringen vågar inte låta oss försöka.

Valhandlingens vikt

I propositionen argumenteras för den traditionella valhandlingens ”tyngd, värdighet och symboliska betydelse” och jämställs röstning via Internet med ”en opinionsröstning på valdagen”. Det resonemanget andas förakt för både demokratin och tekniken. Valhandlingens seriositet har inte i sig att göra med om den görs på papper eller elektroniskt utan snarare med omgivningen i vilken den utförs. Även för väljare som inte kan gå till vallokalen på valdagen måste valhandlingen, oavsett om den utförs på lapp eller skärm, självklart omgärdas av höga krav på integritet och säkerhet.

Tekniken för säker och hemlig röstning finns redan i dag, tack vare bland andra flera svenska företag. Redan nu kan man ju deklarera och göra bankärenden elektroniskt, vilket ställer stora krav på säkerhet och integritet. Inom de möjligheter vi har att rösta utanför vallokal borde vi få rösta elektroniskt. Tekniskt möjligt är det i dag.

Just eftersom många inte kan gå till vallokalen måste det finnas möjlig­heter att rösta även utanför vallokalen. Man kan vara intagen, sjuk, bortrest på valdagen, eller ha mycket långt till närmaste vallokal. Därför finns möjligheten till poströstning. Vid poströstning kontrolleras den röstandes identitet och valhemlighet på liknande sätt som i vallokalen. Nackdelen med poströstning är att pappersbefordran är dyr och tidsödande. Därför borde en möjlighet att välja att avge sin poströst elektroniskt underlätta och effektivisera poströstningen.

Elektronisk brevröstning

Mot liknande bakgrund fattade riksdagen 6 februari i år beslut om att tillåta brevröstning för cirka 90 000 utlandssvenskar. De saknar oftast möjlighet att gå till sin ordinarie vallokal om de alls har någon. Den som bor långt från närmaste svenska beskickning, om man alls har någon i sitt nya hemland, har vid tidigare val mött mycket stora praktiska problem med att avlägga sin röst. För dem är möjligheten till brevröstning en möjlighet att utöva sina medborgerliga rättigheter. Nackdelen med pappersbefordran blir här uppenbar – det kan ta flera veckor innan kuverten från avlägsna platser kommer fram till valmyndigheten om de alls gör det. Att erbjuda utlandssvenskar en möjlighet att rösta elektroniskt skulle sannolikt höja inte bara effektiviteten och farten utan även säkerheten i befordran av rösterna.

Posten Sverige AB och tillgänglighet till poströstning

Vad gäller poströstning är det också viktigt att den blir tillgänglig i många lokaler. Precis som man röstar på Posten Sverige AB borde man kunna rösta i andra privata eller offentliga lokaler där valhemligheten kan säkerställas. Då får fler möjlighet att delta i demokratin. Detta blir särskilt viktigt om det, vid rapportering till valmyndigheten, visar sig att tillgängligheten för poströstning via Posten Sverige AB är sämre än förut. Eftersom den rapporteringen sker relativt sent bör bolagets monopol på poströstning brytas upp redan nu och fler lokaler ges möjlighet att arrangera poströstning.

Försöksverksamhet

Till sist välkomnar jag att regeringen efterlyser omfattande försöksverksamhet med elektronisk röstning. Förslagsvis kan sådan, som Demokratiutredningen föreslog, genomföras i någon kommun. Förslagsvis kan försök ge­nom­föras i någon kommun där tillgängligheten till Posten Sverige AB:s kontor är som sämst, där valdeltagandet var som sämst i förra valet eller i något land som saknar svensk beskickning.

Genom att tillåta elektronisk röstning för de valhandlingar som av någon anledning inte kan utföras i vallokalen kan valdeltagandet öka samtidigt som Sverige befäster sin position som ett av världens främsta IT-länder. Vi skulle kunna använda den nya tekniken för att förbättra demokratin. Men i stället för att följa utvecklingen, som regeringen vill, skulle Sverige kunna leda den.

Elanders Gotab, Stockholm 2002

Stockholm den 7 februari 2002

Anna Kinberg (m)