Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om medborgerlig insyn och delaktighet i offentligt finansierad verksamhet.
Det yttersta syftet med en demokrati är att öka medborgarnas inflytande och delaktighet i besluten. Detta innebär att besluten bör tas så nära den det berör som möjligt, helst av den enskilde själv. Genom det regeringen nu föreslår ökar endast antalet förtroendevalda och den politiska sfären. Men den reella delaktigheten ökar inte i vardagens beslut.
Det finns många frågor, som berör vardagen, där den enskilde borde kunna fatta beslut själv utan att behöva gå vägen över politiska nämnder.
Det rör bl.a. frågor inom skola, vård och omsorg. Där måste den enskildes sfär öka, medan den politiska sfären måste träda tillbaka.
Delaktighet inom dessa områden är viktig och effektueras bäst genom valfrihet. Man måste kunna välja bort verksamheter som inte fungerar, när helst man vill detta. Inte bara vart fjärde år, då ansvariga politiker kan väljas bort. För att nå dit måste omstruktureringar ske inom offentlig sektor. Denna förutsättning för demokrati och delaktighet belyses inte alls.
Utöver detta behöver frihet råda att etablera privat drivna verksamheter med offentlig finansiering inom offentlig sektor. Kundval behöver införas med finansiering som följer den enskilde i hans eller hennes val. På detta sätt finns det allmänna företrätt i hela landet, glesbygd som stad. Delaktighet och medbestämmande sker direkt i vardagen, dagligen genom den enskildes val.
För att öka medborgerlig insyn och delaktighet i offentligt finansierad verksamhet anser jag att man behöver gå en annan väg än den som föreslås i propositionen. Det behövs omstruktueringar inom offentlig sektor med etableringsfrihet, kundvalsmodeller och kvalitetssäkringar. Det behövs valfrihet och ökad konkurrens inom denna sektor.
Stockholm den 7 februari 2002 |
|
Carl-Axel Johansson (m) |