Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av 3 kap. 19 § kommunallagen så att kommuner och landsting åläggs att i upphandlingen kräva tillgång till information som möjliggör för kommunen att säkra medborgarnas insyn i den verksamhet som läggs ut på entreprenad enligt vad i motionen anförs.
Riksdagen beslutar att regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer skall meddela föreskrifter som innebär att huvudmannen för en fristående skola skall vara skyldig att lämna sådan information om verksamheten som gör det möjligt för allmänheten att få insyn i denna.
Offentlighetsprincipen innebär att allmänheten och massmedierna – tidningar, radio och TV – ska ha insyn i statens och kommunernas verksamhet. Offentlighetsprincipen kommer till uttryck på olika sätt:
vem som helst får läsa myndigheternas handlingar: allmänna handlingars offentlighet
tjänstemän och andra som arbetar i staten och kommunerna har rätt att berätta för utomstående: yttranderätt för tjänstemän m.fl.
tjänstemän och andra i statens och kommunernas tjänst har speciella möjligheter att lämna uppgifter till tidningar, radio och TV: meddelarfrihet för tjänstemän m.fl.
allmänheten och massmedierna har rätt att vara närvarande vid rättegångar: offentlighet vid domstolsförhandlingar
allmänheten och massmedierna får närvara då riksdagens kammare, kommunfullmäktige, landsting och andra sådana organ sammanträder: offentlighet vid beslutande församlingars sammanträden.
I princip har alltså alla, svenska medborgare och utlänningar, rätt att läsa de handlingar som finns hos myndigheterna. Rätten har dock två begränsningar. För det första har allmänheten bara rätt att läsa sådana handlingar som betecknas som allmänna handlingar. Alla handlingar hos en myndighet anses nämligen inte som allmänna handlingar. Till exempel ett utkast till ett beslut, skrivelse eller liknande är inte en allmän handling. För det andra är en del allmänna handlingar hemliga. En handling kan t.ex. vara hemlig för att skydda den enskildes integritet eller rikets relationer med främmande makt.
I dag utförs allt större andel av de kommunala uppgifterna, t.ex. äldreomsorg, på entreprenad av privata företag. Framför allt i de stora kommunerna sker dessutom skolundervisningen i fristående skolor. Offentlighetsprincipen gäller inte när kommunal verksamhet bedrivs av fristående skolor eller på entreprenad av privata företag. Vänsterpartiet anser att offentlighetsprincipen är en av de grundläggande medborgerliga rättigheterna. Det är viktigt att allmänheten har insyn i all verksamhet som är skattefinansierad.
Vänsterpartiet delar regeringens uppfattning att allmänhetens insyn i kommunal verksamhet som bedrivs på entreprenad måste öka. När kommunal verksamhet överlåts på entreprenadföretag sker en urholkning av demokratin eftersom delar av den kommunala verksamheten då undandras medborgarnas grundlagsskyddade rätt till insyn. Regeringen säger i propositionen att utgångspunkten är att allmänhetens möjlighet till insyn inte ska vara beroende av på vilket sätt kommuner och landsting väljer att låta utföra verksamheten. Trots detta lägger regeringen ett förslag till lagändring som inte innebär någon förpliktelse för kommunen eller någon rättighet för den enskilde medborgaren.
Regeringen föreslår att när en kommun eller ett landsting sluter avtal med någon om att utföra en kommunal angelägenhet ska kommunen eller landstinget beakta intresset av att genom avtalet tillförsäkras information som gör det möjligt för allmänheten att få insyn i hur angelägenheten utförs. Beakta intresset av är en mycket svag skrivning och innebär i sak knappast någon förändring av dagsläget. Vänsterpartiet anser att skattefinansierad kommunal verksamhet i huvudsak ska bedrivas i kommunal regi. Det är enda sättet att garantera medborgarna insyn enligt offentlighetsprincipen.
Vänsterpartiet anser emellertid att alternativa driftsformer kan fungera som komplement till den kommunala verksamheten. För att garantera medborgarna insyn i verksamhet som finansieras med skattemedel men bedrivs i alternativa driftsformer behövs en ändring i kommunallagen. Vi förslår därför att regeringen återkommer till riksdagen med förslag till ändring av kommunallagen 3 kap. 19 § så att kommuner och landsting åläggs att i upphandlingen kräva tillgång till information som möjliggör för kommunen att säkra medborgarnas insyn i den verksamhet som läggs ut på entreprenad. Av lagen ska framgå att avtalen ska innehålla krav på vilken information som ska lämnas ut på anmodan. Allmänheten ska garanteras insyn i verksamheten. Vi kräver inte att offentlighetsprincipen ska gälla fullt ut eftersom vi inte vill att verksamhet som drivs av kooperativ, föreningar eller annan privat driftsform ska jämställas med myndigheter. Allmänheten ska vända sig till kommunen för att få ut information. Kommunen ska vara den som har ansvaret gentemot medborgarna för den kommunala verksamheten oavsett om den bedrivs i kommunal eller alternativ regi.
Kommunen har ansvar för att alla barn och ungdomar får en plats i förskola, skola och gymnasium. För denna verksamhet gäller emellertid andra villkor än för övrig kommunal verksamhet. Privata skolor kan etablera sig som fristående skolor och får om de blir godkända rätt till kommunala bidrag. Fristående skolor finansieras med skattemedel. Eftersom offentlighet och allmänhetens rätt till insyn bör vara huvudregel i verksamhet som helt eller delvis finansieras med offentliga medel är det viktigt att denna rätt lagregleras även när det gäller allmänhetens insyn i verksamhet som bedrivs av fristående skolor.
Regeringen föreslår att skollagen ändras så att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter som innebär att huvudmannen för en fristående skola ska vara skyldig att lämna sådan information om verksamheten som gör det möjligt för allmänheten att få insyn i denna. Vänsterpartiet tycker inte att denna lagändring är tillräcklig för att garantera allmänheten insyn i verksamheten. Det räcker inte med att regeringen får meddela föreskrifter. Vi vill att regeringen ska meddela föreskrifter. Vi föreslår därför att riksdagen beslutar att det i lagtexten ska stå att regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer ska meddela föreskrifter som innebär att huvudmannen för en fristående skola ska vara skyldig att lämna sådan information om verksamheten som gör det möjligt för allmänheten att få insyn i denna.
Stockholm den 5 februari 2002 |
|
Kenneth Kvist (v) |
|
Mats Einarsson (v) |
Charlotta L Bjälkebring (v) |
Tanja Linderborg (v) |
Peter Pedersen (v) |
Tasso Stafilidis (v) |