Motion till riksdagen
2001/02:K51
av Mats Einarsson m.fl. (v)

med anledning av prop. 2001/02:74 Yttrandefrihetsgrundlagen och Internet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om översyn av brottskatalogen i tryckfrihetsförordningen.

Motivering

Regeringen föreslår i sin proposition att den s.k. brottskatalogen i 7 kap. 4 § tryckfrihetsförordningen (TF) skall utökas med brotten olaga hot, hot mot tjänsteman, övergrepp i rättssak och brott mot medborgerlig frihet samt motsvarande förberedelsebrott. Mot bakgrund av bland annat förslaget att utvidga möjligheterna till grundlagsskydd för webbsidor är Vänsterpartiet berett att godta denna ändring av TF.

Frågan har utretts av Mediegrundlagsutredningen, som i det kommittébetänkande som ligger till grund för regeringens förslag, dock kom fram till att en sådan utvidgning inte borde göras. I betänkandet, SOU 2001:28, redovisades och analyserades ingående skäl såväl för som mot en utvidgning. Som ett av skälen till att kommittén tvekade inför en utvidgning av brottskatalogen anförde man följande:

Ett förhållande som är otillfredsställande när man överväger att föra in nya brott i brottskatalogen är att Mediegrundlagsutredningens uppdrag inte omfattar en översyn av de nuvarande tryck- och yttrandefrihetsbrotten i brottskatalogen. Det synes vara inkonsekvent att inte anlägga samma bedömningssätt på ”gamla” och nya tryck- och yttrandefrihetsbrott. Vidare finns det ett värde i att hålla den sammantagna listan över sådana brott så begränsad som möjligt. (s. 456 f.)

Såvitt vi kunnat utröna kommenteras detta över huvud taget inte i regeringens proposition. Vi menar att det är ett högst relevant argument. Varje förändring av vår lagstiftning som innebär en formell och/eller reell inskränkning av tryck- och yttrandefriheten måste vara ytterst väl motiverad. Det anser vi att den nu föreslagna förändringen är. Men det räcker inte att en inskränkning är motiverad vid tidpunkten för dess genomförande. Lagstiftningen i dess helhet måste kontinuerligt utvärderas och omprövas i ljuset av förändrade förhållanden. Detta gäller inte minst brottskatalogen i TF. Om så inte sker riskerar vi att med små steg, som vart och ett för sig är välavvägt och motiverat när det tas, undan för undan bygga ut listan över brott till en helhet som inte kan försvaras. Det finns skäl att anta att en del av de nuvarande brotten i brottskatalogen, tillkomna i en annan tid, efter en förutsättningslös prövning skulle kunna utmönstras eller begränsas. Därför bör regeringen ta initiativ till en förutsättningslös utvärdering och prövning av brottskatalogen i 7 kap. 4 § TF och andra med detta sammanhängande frågor. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 16 januari 2002

Mats Einarsson (v)

Kenneth Kvist (v)

Charlotta L Bjälkebring (v)

Tanja Linderborg (v)

Peter Pedersen (v)

Tasso Stafilidis (v)