Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om insyn i de kungliga hovstaterna och Riksmarskalksämbetet.
Offentlighetsprincipen är en grundläggande del av den svenska demokratin. Det handlar om att medborgarna skall ha rätt att granska hur myndigheter och andra för dem viktiga organ såsom riksdagen, landstingen och kommunerna agerar i olika frågor.
Offentlighetsprincipen förbättrar möjligheterna att föra en öppen och saklig debatt. Offentlighetsprincipen underlättar för medborgare och medier att granska eventuella övergrepp och missbruk.
Med andra ord är det viktigt att i olika sammanhang verka för en fördjupad offentlighet. Ett sådant lysande exempel är den svenska regeringens arbete för att sprida principen in i arbetet som bedrivs i Europeiska unionen.
Ett närmast obegripligt undantag gäller dock i form av de kungliga hovstaterna och Riksmarskalksämbetet. Enligt förarbetena till 1974 års regeringsform undantas hovet explicit från offentlighetsprincipen. Detta skulle ju kunna vara acceptabelt om hovet spelade någon mindre viktig roll för medborgarna. Men det kan ju knappast hävdas vara fallet. En institution som givits uppdraget, och resurserna, att inom och utom landet representera svenska folket är naturligtvis en angelägenhet för hela svenska folket. Folket bör i detta fall, som när det gäller andra offentliga makthavare, ges möjligheten att granska hur medel används och ämbete utövas.
Följaktligen behövs en lagändring i detta avseende.
Det finns sannolikt tillfällen då det kan finnas problem med att offentliggöra handlingar. Det kan exempelvis finnas skäl att fundera på om det kan uppstå tillfällen då offentlighetsprincipen kan komma i konflikt med statschefens behov av integritet som privatperson, i kontakt med medborgare eller främmande makt. Detta kan dock på intet sätt väga så tungt att offentlighetsprincipen får stå tillbaka och bör i så fall avgöras genom de gängse regler som finns för hur andra myndigheter hanterar sådana ting.
Stockholm den 5 oktober 2001 |
|
Martin Nilsson (s) |