Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om representation i beslutande organ.
Små kommuner med utflyttningsproblem blir allt svagare representerade i politiska organ med ett proportionellt parlamentariskt system, samtidigt som tillväxtkommunerna med kraft av nya inflyttade personer stärker sitt grepp om den politiska makten. De små kommunerna med utflyttning riskerar således att få en allt svagare röst i den politiska världen och därigenom svårare att få genomslag för sina frågor. Det kan därför finnas skäl att fundera över nya modeller för hur politiska mandat fördelas.
Vårt grannland Finland har infört ett system som ger små kommuner utökad representation i beslutande organ, vilket gör att bl.a. kommuner i finska Lappland har större möjligheter att göra ”sin röst hörd”.
Inom EU har det lagts fram förslag om länders representation enligt den s.k. kvadratrotsmodellen för att ge mindre nationer förbättrad representation. Den s.k. kvadratrotsmodellen är en modell av flera som kan stärka de små kommunerna röst. Det kan också vara så att det i vissa politiska församlingar finns starkare skäl att stärka de små kommunernas representation.
De större kommunerna har inte alltid kunskap och erfarenhet av glesbygdskommunernas problem. En s.k. kvadratrotsmodell skulle innebära att mindre kommuner får starkare representation i förhållande till sin befolkning än vad större kommuner får.
Det är angeläget att vi diskuterar möjligheter till utökad representation i beslutande organ – alltifrån riksdagen till kommuner – för små kommuner etc.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Birgitta Ahlqvist (s) |
Lennart Klockare (s) |