Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till lag som förhindrar försäljning av register över kundens/tittarens val av program eller köp av varor som ett bolag tillhandahåller via krypterade TV-sändningar.
Digitala sändningar tar mindre plats än analoga sändningar. Det innebär att det med digital teknik får plats fler programtjänster i etern. Detta möjliggörs med s.k. multiplexering. Multiplexering är en teknisk procedur där flera program- eller tjänstebärande signaler blandas i en och samma signal, vilken består av ettor och nollor. Vid mottagandet sorteras signalen upp av den mottagande avkodaren och demultiplexeras. Digitala signaler är heller inte lika störningskänsliga som analoga signaler och ger därmed en bättre bild, och mottagningen är även mobil och billigare jämfört med analog teknik.
Det är lätt att kryptera en digital signal och att upprätta en s.k. åtkomstkontroll. Digitala marksändningar kan tas emot med en inomhusantenn, till skillnad från digital satellitsändning som kräver en parabol.
I mediestatistik för 2000 går att läsa att antalet hushåll med digital-TV fördelar sig på följande bolag. Satellitsändningar: Canal Digital (Norden) 400 000 abonnenter, Viasat (Norden) 410 000. Kabelnätet: com hem AB, 105 000 abonnenter. Marknätet: Boxer med 60 000 avkodare. Uppskattningsvis är det i dag en miljon abonnenter som omfattas av åtkomstkontroll via den digitala TV-distributionen.
Som ett alternativ till public service-företag, som i det analoga nätet sänder okrypterat och i det digitala nätet skall vara tillgängliga för allmänheten utan krav på särskild betalning utöver TV-avgiften, finns reklamfinansierade företag och programföretag som sänder i krypterad form. Detta innebär att tittaren måste, oftast mot betalning, utöver en särskild avkodare även ha ett s.k. smart card för att kunna se sändningarna.
Åtkomstkontroll innebär att ett program eller en tjänst krypteras så att leverantören kan kontrollera om och på vilket sätt mottagaren har tillgång till programmet eller tjänsten. Det går även via åtkomstkontroll att registrera mottagarens tittarvanor.
Senda AB hanterar åtkomstkontrollen i det digitala marknätet, parabolbolagen och kabelnätsoperatören äger själva rättigheterna i sina respektive plattformar. Bolag med rätt att upprätta register är Senda, Canal Digital, Viasat och com hem.
Vänsterpartiet anser att det är fel att det är tillåtet att via programkort registrera uppgifter om kortinnehavarna – personuppgifter som de i sin tur kan sälja vidare. Problemet är att programleverantören får tillgång till uppgifter om kortinnehavaren via programkortet. Den tittare som äger programkortet får tillgång till en viss TV-kanal men riskerar samtidigt att få sitt TV-tittande registrerat av programleverantören. Sedan kan kanalinnehavaren sälja tittarens val av programtjänster vidare till andra aktörer som med hjälp av dessa uppgifter kan utsätta innehavaren av det ”smarta kortet” för riktad reklam. Ett annat problem är att TV-tittaren via sitt programkort kan komma in på kanaler som säljer varor. När hon eller han köper dessa varor sker en återkoppling via modem. Det innebär i förlängningen att säljaren exakt kan se vad köparen köper och sedan sälja dessa uppgifter vidare till andra aktörer.
Vänsterpartiet föreslår en lagstiftning innebärande att tittarens programval endast får hanteras av det bolag man köpt programkortet av, dvs. att uppgifterna inte får säljas vidare eller överlåtas till dotterbolag. Detsamma bör gälla för köp som görs via krypterade TV-sändningar. Regeringen bör återkomma till riksdagen med ett lagförslag med den innebörden.
Stockholm den 1 oktober 2001 |
|
Charlotta L Bjälkebring (v) |
|
Mats Einarsson (v) |
Kenneth Kvist (v) |
Tanja Linderborg (v) |
Peter Pedersen (v) |
Tasso Stafilidis (v) |
Willy Söderdahl (v) |