Motion till riksdagen
2001/02:K399
av Per Lager och Kia Andreasson (mp)

Följdändring av sekretesslagen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av 9 kap. 21 § sekretesslagen (1980:100) så att den även omfattar ärende enligt lagen (1999:131) om Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, i enlighet med förslaget framlagt i SOU 1997:174, dock med den ändringen att ett rakt skaderekvisit bör införas.

Bakgrund

Enligt 9 kap. 21 § andra stycket sekretesslagen (1980:100) i dess lydelse före den 1 maj 1999 gällde sekretess hos Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO) i ärende enligt lagen (1994:134) mot etnisk diskriminering för uppgift om enskilds personliga förhållande eller ekonomiska förhållanden, om det kunde antas att den enskilde led skada eller men om uppgiften röjdes. Motsvarande regel hade tidigare gällt i DO:s verksamhet alltsedan tillkomsten år 1986.

Följdändring i sekretesslagen saknas

Regeringens proposition (1997/98:177) om ny lag om åtgärder mot etnisk diskriminering i arbetslivet innebar att sekretess inte längre skulle kunna gälla i andra ärenden än arbetslivsärenden. Riksdagens beslutade att, med utgångspunkt i utredningens förslag, stifta en lag om Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, men tog inte upp utredningens förslag till följdändring i sekretesslagen. Som jämförelse kan nämnas att regeringen i motsvarande lagstiftningsärende rörande diskriminering på grund av funktionshinder föreslog att sekretess i ärende hos Handikappombudsmannen alltjämt skulle gälla i enlighet med vad som gällt tidigare. Samma fråga är nu för DO:s del är oreglerad.

Behovet av möjlighet till sekretess

Behovet av möjlighet till sekretess har inte minskat jämfört med situationen i början av DO:s verksamhet. Hos DO handläggs frågor som rör känsliga uppgifter om enskildas personliga eller ekonomiska förhållanden. Anmälare ger påtagligt ofta in handlingar som innehåller de mest personliga uppgifter om hälso- och levnadsförhållanden, särskilt när anmälningarna rör sjukvård, socialtjänst och försäkring. Många personer med erfarenhet främst av förhållandena i andra länder och som anmäler ärenden till DO torde inte heller ha vetskap om att presumtionen hos en statlig myndighet i Sverige är för offentlighet. Dessa förhållanden talar dessutom för att ett rakt skaderekvisit införs.

Saken bör inte avvakta den allmänna översyn av sekretesslagen som riksdagen beställt. Sekretesslagen har för andra myndigheter ändrats flera gånger sedan DO gjorde en formell framställning om ändring till Kulturdepartementet den 8 mars 2000.

Stockholm den 4 oktober 2001

Per Lager (mp)

Kia Andreasson (mp)