Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att tillåta politisk TV-reklam.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att avskaffa begränsningar i yttrandefriheten.
I ett vanligt vardagsrum, eller i något slags bärbar enhet för den delen, kan den TV-tittare som vill ta emot sändningar och program från hela världen. I en vanlig kabelkanals basutbud ingår många kanaler och programtyper som aldrig hade visats i den gamla monopoltelevisionen. De allra flesta kanalerna sänder också olika slags kommersiella meddelanden. Trots att många politiker både kan och vill förbjuda det exponeras vi för alla möjliga sorters reklam. Även svenska avsändare utnyttjar denna möjlighet att nå ut med sina budskap.
Politik är en i stora delar ideell verksamhet, men de politiska kampanjerna utspelas sedan länge på en i högsta grad kommersiell marknad. Reklambyråer och konsulter hjälper partierna se till att de använder rätt ansikten, färger och budskap, och dessa spelas sedan ut på alla arenor, inklusive betalda sådana. I den kommande valrörelsen kommer vi att få se politisk reklam i tidningar, på Internet, i diverse trycksaker, radio, på bio – och i TV. Det sistnämnda är inte tillåtet i svensk marksänd TV, men når oss ändå via utlandet och satelliter.
Är det bra eller dåligt att politiska budskap sänds i kommersiella kanaler? Det kan man förstås diskutera, men att mediemarknaden blivit kommersiell kan man inte bortse från. För att nå ut på dagens mediemarknad måste partierna agera kommersiellt och gör det också.
Jag tycker att politisk TV-reklam skall vara tillåten. Vår yttrandefrihet är grundlagsfäst, även vad gäller kommersiella budskap och även vad gäller budskap som kan uppfattas som kontroversiella. Många politiska budskap är både kontroversiella och innebär, om de genomförs, stora effekter för människor. Men vi som är betrodda med att rösta måste också själva få sålla mellan de budskap partierna vill föra fram. Även om de kommer till oss i form av reklamsnuttar mellan TV-program.
Den grundlag som reglerar yttrandefriheten tillåter i dag undantag för vissa typer av reklam i etermedierna. Till den reklam som omfattas av detta hör i dag politisk TV-reklam. Den begränsningen i vår yttrandefrihet bör avskaffas.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Anna Kinberg (m) |