Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sommartid året runt.
Snart stundar vintern. Den är inte bara kall och ruggig – den är mörk också. Än påtagligare blir det när vi växlar från sommartid till vintertid, det som väl borde benämnas som normaltid. En timmes ljus försvinner på eftermiddagen. I år sker växlingen natten mellan den 27:de och 28:de oktober.
När sommartiden infördes var många skeptiska, men idag är sommartiden populär och många ser fram emot den sista helgen i mars, när sommartiden införs för året. Det blir så påtagligt mycket ljusare.
För länder längre söderut i Europa är skillnaden inte lika påtaglig och man är heller inte lika ”drabbad” av vintermörker. Men för oss nordbor är det annorlunda. Att brist på ljus kan ge depressioner vet man och numer finns ljuslaboratorier för att förhindra eller lindra mörkerdepressioner. Det är därför inte så underligt att man i norr närmast dyrkar ljuset. Redan under februari när ljuset börjar återkomma vill många ha den extra ljusa timme på kvällen, som sommartiden ger. För dem som vill idka friluftsaktiviteter är timmen av stor betydelse. Allt fler tycker att vintertiden är negativ och ser hellre att vi har sommartid året runt. Den uppfattningen delar jag.
Jag föreslår att Sverige inför sommartid året runt, det vill säga permanent flyttar fram klockan en timme. Om detta inte anses möjligt bör sommartiden införas en månad tidigare på året än idag. Även en senareläggning av förändringen under hösten bör övervägas.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Gudrun Lindvall (mp) |