Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen skall återkomma till riksdagen med ett konkret lagförslag om rökfria serveringar och hur det praktiskt skall genomföras.
Nationella folkhälsokommittén har föreslagit att restauranger och andra serveringsställen skall göras rökfria. Förslaget innebär att det undantag för offentliga miljöer som i dag finns för restauranger i tobakslagen tas bort. Rökning skall dock kunna tillåtas i särskilda rum utan servering. Regeringen ansluter sig i propositionen till detta förslag och anger som mål att rökfriheten skall vara införd den 1 januari 2004. Vilket vi anser vara alldeles utmärkt. Men tyvärr lägger regeringen inte fram något lagförslag med detta innehåll just nu. I stället tillsätter man en särskild utredare för att bl.a. utreda förutsättningarna för ett rökförbud i restauranger och andra serveringsställen. I propositionen talas också om möjligheten att nå rökfrihet på frivillighetens väg.
Propositionen anger en rad tungt vägande skäl för att införa rökfritt i restauranger och motsvarande. Inte minst gäller det omsorgen om de anställdas hälsa – dokumentationen avseende hälsoeffekter av passiv rökning på denna personalgrupp är mycket övertygande. Mot denna bakgrund är det högst angeläget att målet om rökfria restauranger uppnås utan onödigt dröjsmål.
Det strider dessutom mot normalt arbetsmiljöarbete att låta arbetsmiljöskyddet vara en förhandlingsfråga, där arbetstagarna ”frivilligt” accepterar risker eller att arbetsgivaren får ”rätt” att avstå från att vidta skyddsåtgärder. Arbetsmiljöskyddet bygger i andra sammanhang på lagstiftning och föreskrifter. Det finns inga skäl att göra andra bedömningar för restaurangpersonal.
Vi anser att många av de frågor som den särskilde utredaren skall analysera redan är väl kartlagda. Vetenskapliga studier har t.ex. visat att införandet av rökfria serveringar inte har medfört färre gäster, minskad lönsamhet etc i de stater och städer i Nordamerika som redan genomfört sådana reformer. Trots att sådana farhågor fanns innan regler om rökfritt infördes, torde det knappast längre finnas någon bland vare sig restaurangföretagare, anställda eller gäster som i dag skulle förespråka en återgång till rökning i serveringar.
I Sverige finns i dag en övervägande positiv inställning till att göra restauranger och andra serveringar rökfria. Det finns vissa opinionsundersökningar som visat att en minoritet är starkt negativ till totalt rökförbud på restauranger, men något totalt rökförbud har inte varit aktuellt och har inte heller föreslagits av någon.
Den särskilde utredarens uppdrag bör i stället koncentreras dels på att utarbeta ett förslag till lag om rökfria serveringar, dels förslag till åtgärder ägnade att underlätta övergången till rökfria serveringar 2004. Dessutom bör utredaren arbeta med opinionsbildning inom branschen och gentemot allmänheten, praktisk handledning för ägare och arbetstagare, avvänjningsstöd till dem som behöver samt finansiering av dessa åtgärder.
Stockholm den 14 januari 2002 |
|
Sonja Fransson (s) |
Laila Bjurling (s) |