Riksdagen beslutar att det i samtliga utskott blir tillåtet att använda sig av bärbara datorer under pågående sammanträde.
Riksdagen beslutar att det blir tillåtet att använda sig av bärbara datorer i kammaren under pågående förhandlingar.
Riksdagens ledamöter har tilldelats varsin bärbar dator vilket är mycket bra. Modernisering och utveckling vad gäller riksdagens arbetsformer är en positiv utveckling som bör fortsätta. Tyvärr finns det inskränkningar i användandet av ledamöternas bärbara datorer. Det är nämligen förbjudet att använda bärbara datorer i vissa utskott och under förhandlingar i kammaren. Utskottens ordförande får själva besluta om det är tillåtet att använda en bärbar dator under utskottens sammanträden. En ordförande kan förbjuda en ledamot att använda sin dator, vilket även händer. Däremot är det tillåtet att använda en fickdator, t.ex. en Palm Pilot, vilket visar hur inkonsekvent och ologiskt det här är.
Datorn borde vara ett lika självklart hjälpmedel i riksdagsarbetet som penna och papper är för en del. För vissa av riksdagsledamöterna är datorn det självklara hjälpmedlet. Datorn är ett ypperligt hjälpmedel som effektiviserar då den är utmärkt för att lagra, förvara och hantera information. I samband med att nästan alla riksdagens handlingar finns i elektronisk form borde ledamöterna fullt ut få utnyttja teknikens möjligheter.
Handlingar som kommer elektroniskt borde inte behöva skrivas ut i pappersform utan ska enkelt kunna tas med i den bärbara datorn. I dag blir resultatet att datorn endast blir ett snabbt internt postsystem. Allt annat än att fullt ut få använda de bärbara datorernas möjligheter är resursslöseri med de välinvesterade pengar som riksdagen satsat.
Datorerna blir inget annat än avancerade skrivmaskiner vilket förhoppningsvis inte var tanken när de köptes in. Det vore tråkigt om datorn och den nya tekniken möttes med samma skepticism som så många andra nya tekniker har mötts av genom historien.
Möjligheten att utnyttja datorn fullt ut i riksdagsarbetet vore ett bra steg och en bra signal om att denna teknikfientliga skepticism inte finns i riksdagen. Det är dags att riksdagen omfamnar den nya tekniken på riktigt och inte bara pratar om dess förträfflighet. Detta skulle även kunna bidra till att öka förståelsen för den nya tekniken hos riksdagens ledamöter. Svenska politiker tycker om att kalla Sverige för ett ledande IT-land. Det är vi också i många avseenden. Det rimmar dock illa med policyn kring datoranvändande i själva riksdagsarbetet. Vi måste leva som vi lär.
Stockholm den 19 september 2001 |
|
Per Bill (m) |