Motion till riksdagen
2001/02:Ju429
av Kristina Zakrisson och Lennart Klockare (s)

Resurser till polisen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om polissituationen i Norrbotten/glesbygden.

Motivering

Stora delar av vårt land är så glest befolkade och avstånden så stora att det i realiteten saknas förutsättningar för att alltid upprätthålla en polisiär närvaro av samma slag som i tätorterna. Det är inte acceptabelt att trygghet och rättssäkerhet för boende i glesbygden är sämre än för övriga medborgare i landet.

I Norrbottens län är tillgängligheten till polis i det närmaste obefintlig i vissa av orterna. Det kan ta flera timmar innan polis finns på plats när det kommer ett larm. I många av de mindre byarna har man varit van vid att det inte finns möjlighet att få snabb hjälp när man kallar på polis. Nu börjar samma förhållanden råda även på orter som inte betraktas som ”små byar”.

I många av kommunerna finns det ett antal tjänster på papper men de tjänsterna tillsätts inte. I Överkalix kommun t ex har det periodvis inte funnits en enda polis i tjänst. Vad innebär det i längden för en kommun där alla är medvetna om att polis på orten inte existerar?

Alltfler i allmänheten engagerar sig i det lokala brottsförebyggande arbetet. Medborgare går samman och observerar i samverkan med polisen vad som händer under kvällar och nätter. En förutsättning är emellertid att de som deltar vet om vad verksamheten har för syfte och begränsningar och att de uppträder på ett sådant sätt att deras roll inte kan missförstås. Medborgargarden som tar över polisens uppgifter och agerar som någon form av privata poliskårer kan inte accepteras. En förutsättning för att detta inte sker är att det också ska finnas en polis att kalla på när medborgare kallar på polisen.

I Norrbotten i dag sker allt fler planerade kriminella handlingar då man vet att polisen inte har tillräckliga resurser för att ingripa. Det kan handla om rattfylla, fortkörningar och vårdslös snöskoterkörning. Det är nödvändigt att polisen i Norrbotten får större resurser för att kunna upprätta samma standard för ordningsmakten som för övriga landet.

Polisväsendet i Norrbotten har under de senaste åren fått kraftigt minskade resurser till sin verksamhet. Därutöver står man inför en generationsväxling, då många ska pensioneras inom den närmaste tiden. De speciella förhållandena med t.ex. långa avstånd och den höga medelåldern bland personalen påverkar polisens verksamhet negativt.

Det finns de som menar att Norrbotten, i relation till invånarantalet, har mer resurser än andra län. Men skillnaden mellan Norrbotten och andra län i vårt land är att Norrbotten har stora avstånd mellan tätorterna inom länet. Det hjälper inte invånarna i Pajala speciellt mycket om det finns gott om poliser i Piteå eller Kiruna. Det känns inte speciellt tryggt för invånarna i Överkalix att vara hänvisade till polisen i Kalix om det händer något. Norrbotten måste p g a sin geografi organisera verksamheterna annorlunda än man kan göra i tätbebyggda regioner.

Norrbotten har samma rätt till – och behov av – trygghet som övriga delar av landet. Tryggheten är viktig även för människor i glesbygden. Därför måste vi vidta åtgärder så att fördelning av resurser till polismyndigheten inte missgynnar glesbygden.

Sverige ska även i fortsättningen ha en väl sammanhållen nationell polis. Det är dock angeläget att vi hittar en lösning för situationen inom polisväsendet så att rättsäkerheten kan säkerställas i hela landet.

Stockholm den 2 oktober 2001

Kristina Zakrisson (s)

Lennart Klockare (s)