Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om tingsrätterna i Örebro län.
Tingsrättens uppgift skall framför allt vara att handlägga och avgöra brottmål och tvistemål. Dessutom skall tingsrätten besluta i sådana ärenden som t.ex. rör namnändring, adoption, förmyndarskap, godmanskap och bouppteckning. I många av tingsrättens ärenden är den lokala förankringen viktig för att beslut och domar skall hålla högsta möjliga kvalitet.
Riksdagen har länge värnat om att tillhandahålla en decentraliserad domstolsstruktur. Detta har man gjort genom att de mål och ärenden som prövats har kommit från domsagor med relativt få ingående kommuner. Den lokala förankringen har förstärkts ytterligare av systemet med lekmannadomare i form av nämndemän.
Regeringen har valt att under en lång tid driva på utvecklingen som innebära att viktig infrastruktur i samhället rullas tillbaka från mindre orter. Det är dessutom en obegriplig process om man samtidigt menar att det är viktigt att även mindre orter skall kunna utvecklas i framtiden. Den generella centraliseringen på rättsområdet, inte minst när det gäller tingsrätter, är dessutom ett allvarligt hot mot tanken på stark lokal förankring för bättre rättssäkerhet.
Det är glädjande att det tillfälligt dragits i nödbromsen från regeringen. Tanken är nu att den förväntade omvandlingen av våra tingsrätter i bland annat Örebro län skall få vänta i avvaktan på vettiga utredningar av de hittills genomförda förändringarna. Det märkliga är dock att regeringen väntat så länge med en ordentlig utredning. Regeringens hattande fram och tillbaka har gjort att det uppkommit stor oro och osäkerhet om tingsrätternas utveckling hos personal och lokalbefolkning. Denna oro och misstro hade kunnat undvikas om regeringen från början valt att lyssna på Folkpartiet och Centerpartiet.
Domstolsorganisationen måste ha en bred politisk förankring. Varje förändring av domstolsorganisationen ska föregås av ett riksdagsbeslut. Det är klart otillräckligt att, som regeringen hittills gjort, endast informera riksdagen om planerade reformer. Riksdagen måste kunna påverka och ha inflytande över reformarbetet, inte minst för att kunna stå till svars inför sina uppdragsgivare, det svenska folket. Intill dess riksdagen har återtagit rätten att besluta om sådana förändringar bör det inte vara möjligt för regeringen att ytterligare förändra organisationen och lägga ned ytterligare någon tingsrätt.
Ett lokalt förankrat domstolsväsende är en förutsättning för att säkerställa den svenska rättssäkerheten. I Örebro län har redan Hallsbergs tingsrätt slagits samman med Örebros. Det är viktigt att nyordningen blir föremål för en grundlig uppföljning, där befolkningens rättssäkerhet utreds. De kostnader som åsamkats tingsrätten i Örebro som redan genomför betydande förberedelser för en förväntad sammanslagning med Karlskoga och Lindesberg måste ersättas.
Vi bedömer det i nuläget som nödvändigt för Örebro län att behålla Karlskoga tingsrätt och Lindesbergs tingsrätt för att säkra den lokala förankringen och rättssäkerheten. De kvarvarande tingsrätterna i länet har redan tagit skada av att ha fallit in under skaran kortsiktiga försöksprojekt. Örebro län bör kompenseras i form av ökade resurser för förlusten av syd-Närkes enda tingsrätt, Hallsberg.
Stockholm den 5 oktober 2001 |
|
Johan Pehrson (fp) |
Sofia Jonsson (c) |