Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att handläggningstiderna för brottsutredningar måste kortas.
Misshandel, stöld, snatteri och rattfylla står för en tredjedel av alla anmälda brott i Sverige. Ändå klaras bara hälften av dem upp inom ett halvår. Riksrevisionsverket har studerat dessa brott. Studien offentliggjordes i januari 2001. Riksrevisionsverket har granskat vanligt förekommande brottsärenden (butiksstöld/snatteri, rattfylleri, misshandel) med en misstänkt gärningsman – det vill säga ärenden som ofta har goda förutsättningar att avgöras snabbt.
I samtliga undersökta fall var gärningsmannen känd, men ändå tar handläggningen av ärendet för lång tid enligt RRV. Det kritiserar också att så många brott av den här typen avskrivs. Exempelvis går åttio procent av alla som misshandlat någon fria.
Den aktiva tiden – med förhör, bevissäkring, åtalsprövning etc. – står för en mycket liten del av den totala tiden, närmare bestämt cirka 2–3 procent. En stor del av tidsåtgången består istället av väntan på nästa åtgärd eller att nästa aktör i brottsmålskedjan ska ta över ärendet.
Även ärenden som gäller butiksstöld/snatterier med en utpekad gärningsman avskrivs i stor omfattning.
Enligt Riksrevisionsverkets granskning beror det höga antalet avskrivningar på svårigheter att tidigt få fram tillräcklig bevisning. Svårigheterna förklaras i sin tur bland annat av hur polis och åklagare utreder och samverkar i brottsmålskedjan.
Om det långa handläggningstiderna och det dåliga samarbetet fortsätter menar RRV att medborgarna kommer att tappa förtroendet för det svenska rättsväsendet. Mot bakgrund av detta är det av största vikt att regeringen vidtar åtgärder för att drastiskt korta handläggningstiderna för brottsutredningar.
Stockholm den 5 oktober 2001 |
|
Mikael Oscarsson (kd) |