Motion till riksdagen
2001/02:Ju4
av Kia Andreasson (mp)

med anledning av skr. 2001/02:40 Lägesrapport om den ekonomiska brottsligheten


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning med uppdrag att utreda förutsättningarna för en oberoende statlig myndighet med ansvar för miljötillsynen samt föreslå utformningen av densamma. Utredningen skall utgå ifrån redan föreliggande rapporter om brister i miljötillsynen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om det olämpliga i att kommunala tillsynsärenden överklagas till länsstyrelsen.

Motivering

Såsom regeringen konstaterar i sin skrivelse 2001/02:40 är en effektiv och funktionell tillsyn av avgörande betydelse för miljöbrottsbekämpningen. Mer­parten av miljöbrotten upptäcks vid tillsynsarbetet.

Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) har i en rapport ”Att granska sig själv – En ESO-rapport om den kommunala miljötillsynen” påvisat brister i tillsynsverksamheten. Så har även Naturvårdsverket i rapporten ”Kommunernas organisation för tillsyn över miljöarbetet”. Naturvårdsverket föreslår i sin rapport bl.a. tydligare jävsregler i kommunallagen för att motverka olämpliga organisatoriska lösningar samt en förstärkning av länsstyrelsens roll vid s.k. överlåtelse av tillsynen. Förslagen har remissbehandlats och är föremål för beredning inom Regeringskansliet.

Den nuvarande utformningen av tillsynsorganisationen uppvisar klara brister. Brister så intimt kopplade till organisationen som sådan att de inte enbart kan avhjälpas genom ändringar i kommunallagens jävsregler och en förstärkning av länsstyrelsens roll vid överlåtelse av tillsynen. Miljöpartiet ifrågasätter dessutom huruvida en förstärkning av länsstyrelsens roll får reell effekt. Enligt ESO-rapporten anses länsstyrelsen passiv i tillsynsfrågor. Samarbetet mellan kommun och länsstyrelse är enligt samma rapport ringa.

Med nuvarande ansvarsfördelning mellan kommunal, regional och central nivå saknas de nödvändiga förutsättningarna för en effektiv tillsyn. Grundläggande är givetvis bristen på resurser och olikheter i resurstilldelningen främst på kommunal nivå. Den operativa tillsynen måste ges de resurser som krävs. Dessutom måste kvalitativa och kvantitativa skillnader mellan kommunerna undanröjas. Det är t.ex. under all kritik att finansieringssystemet skapar utrymme för differentierade avgifter. För att garantera likabehandling och för att styra tillsynen mot miljömässigt motiverade insatser bör enhetliga taxor införas.

Resursbristen och kommunernas skilda förutsättningar påverkar i sin tur den enskilda kommunens prioriteringar mellan motstående intressen. Prioriteringsproblematiken är lika aktuell hos länsstyrelsen. Kommunens och länsstyrelsens intresse av ekonomisk tillväxt medför att miljöintresset får ge vika för andra intressen. Mindre kommuner kan vara så beroende av vissa företag och verksamheter att en effektiv tillsyn framstår som politiskt ohållbar. Intressekonflikter och jävsproblematik får än större betydelse då misstanke föreligger om miljöbrott. Vilken enskild miljöinspektör vill t.ex. polisanmäla sin egen chef eller en framstående representant för det lokala näringslivet?

Miljöpartiet anser inte att länsstyrelsen, ens med en förstärkt roll, kan garantera en effektiv tillsyn. Delar av den kritik som riktas mot den kommunala tillsynen kan riktas mot länsstyrelsen, vilket också skett. Miljöpartiet vill framförallt framhålla det högst olämpliga i att kommunala tillsynsärenden överklagas till länsstyrelsen med hänsyn till att länsstyrelsen bl.a. fungerar som rådgivare åt kommunen. Ett överklagande skall prövas av ett oberoende organ. Prövningen skall ske utifrån rättsliga kriterier och inte lokala eller regionala näringspolitiska intressen.

I och med att kommunerna och länsstyrelserna har bristande förutsättningar och ambitionsnivåer är samordning och vägledning från de centrala myndigheterna av vital betydelse. De centrala myndigheterna synes dock varken ha en fungerande samordning eller en klar bild av den egna verksamheten och dess syfte.

Miljöpartiet anser att bristerna i den nuvarande tillsynsorganisationen är så pass allvarliga att alternativa organisatoriska former ska utredas. En utredning bör tillsättas som förbehållslöst ges uppdraget att utreda förutsättningarna för en statlig oberoende myndighet med ansvar för miljötillsynen samt föreslå utformningen av densamma. Som grund för den föreslagna utredningen vore det värdefullt att ha tillgång till en samlad utvärdering av alla aktuella utredningar inom miljötillsynsområdet (dvs. miljö- och hälsoskydd, livsmedel, kemikalier och djurskydd).

Stockholm den 14 november 2001

Kia Andreasson (mp)