Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att svensk lag skall förbjuda deltagande i olika former av militär utbildning i annat land, på samma grunder som anges för svensk trupps deltagande i militära aktioner, dvs. 10 kap. 9 § regeringsformen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utlänningslagens och den s.k. terroristlagens bestämmelser om upphävande av permanent uppehållstillstånd skärps, så att också verksamhet som utgör fara också för annat lands säkerhet, motsvarande, omfattas.
Under senare tid har ett antal fall uppmärksammats, där svenska medborgare, eller personer med annat medborgarskap, som permanent vistas i Sverige påståtts ha deltagit i militära utbildningar, operationer, terrorverksamhet eller direkta krig i andra länder. Senast i anslutning till attentaten i New York, Washington och Pennsylvania har det påståtts i internationella media att det vistas personer i Sverige som deltagit i terroristutbildning i Usama bin Ladins läger i Afghanistan.
Svenska medborgare kan delta i militära eller liknande operationer i andra länder antingen genom medverkan i svensk trupp utomlands, eller på eget bevåg (alltså som individ i annan organisation, t.ex. Främlingslegionen, eller i annat lands försvarsmakt).
Enligt regeringsformen (RF 10:9) får väpnad styrka endast skickas utomlands om (1) ”riksdagen medger det”, (2) ”det är medgivet i lag som anger förutsättningarna för åtgärden” eller om (3) ”skyldighet att vidta åtgärden följer av internationell överenskommelse eller förpliktelse som har godkänts av riksdagen”. Det är alltså endast under dessa förhållanden som svenska medborgare har rätt att delta i militära operationer utomlands, som del av svensk trupp.
Svenska medborgare kan också delta i militära eller liknande operationer utomlands på eget bevåg, d.v.s. genom att själva söka värvning i utländskt förband, som t.ex. Främlingslegionen. Lagen (brottsbalken,12 §) förbjuder dock olovlig värvning, inom Sverige, av svenska medborgare till främmande krigstjänst:
Om någon utan regeringens tillstånd här i riket
värvar folk till främmande krigstjänst eller därmed
jämförlig tjänst eller förmår folk att olovligen
begiva sig ur riket för att taga sådan tjänst, dömes
för olovlig värvning till böter eller fängelse i
högst sex månader eller, om riket var i krig, till
fängelse i högst två år.
Enligt 7 § förordning (1996:930) om örlogsbesök, flygning med militära luftfartyg och tjänstgöring utomlands förbjuds anställda vid Försvarsmakten att tjänstgöra vid utländsk försvarsmakt, utan tillstånd av regeringen.
Vid deltagande i militära operationer utomlands gäller dock fortfarande brottsbalken; alltså är brott mot den, t.ex. aktioner som strider mot humanitär rätt eller folkrätt, straffbart.
Utländska medborgare, bosatta i Sverige, lyder under samma lagar som beskrivs ovan.
Lagen tillåter svenska medborgare att delta i militär utbildning anordnad av andra stater eller av fristående organisationer, så länge personen i fråga inte bryter mot brottsbalken, inte har blivit aktivt värvad i Sverige eller är anställd vid Försvarsmakten, och deltar utan att ha fått tillstånd av regeringen.
Utländska medborgare, bosatta i Sverige, lyder under samma lagar som beskrivs ovan.
Svenska medborgare, eller utländska medborgare, bosatta i Sverige, kan ej, i linje med vad som har sagts ovan, dömas för deltagande i militär utbildning, anordnad av andra stater eller av fristående organisationer, om inte utbildningen på något sätt strider mot brottsbalken.
Ett permanent uppehållstillstånd kan återkallas enligt utlänningslagen (1989:529) eller förlora sin verkan genom att utlänningen ifråga utvisas enligt lagen (1991:572) om särskild utlänningskontroll, den s.k. terroristlagen.
Enligt 2 kap. 11 § utlänningslagen får ett uppehållstillstånd återkallas om utlänningen t ex handlat på ett sådant sätt att det finns allvarliga anmärkningar mot hans levnadssätt, eller om det med hänsyn till hans tidigare verksamhet eller i övrigt kan antas att han kommer att bedriva sabotage, spioneri eller olovlig underrättelseverksamhet i Sverige eller i något annat nordiskt land.
Enligt 1 § lagen (1991:572) om särskild utlänningskontroll får en utlänning som inte utvisas enligt utlänningslagen, utvisas ur Sverige enligt denna särskilda lag om det (a) behövs av hänsyn till rikets säkerhet eller (b) med hänsyn till vad som är känt om utlänningens tidigare verksamhet och övriga omständigheter kan befaras att han kommer att begå eller medverka till brottslig gärning som innefattar våld, hot eller tvång för politiska syften.
Ett permanent uppehållstillstånd för en person som har deltagit i utbildning eller militär operation i andra länder kan återkallas eller förlora sin verkan genom antingen bestämmelserna i utlänningslagen eller enligt den s.k. terroristlagen.
Huruvida det krävs något mer än enbart ett deltagande i utbildningen eller den militära operationen i det andra landet för att en utvisning skall ske, är svårt att säga. Därför måste utbildningen eller militäroperationen i sig, i vart fall enligt terroristlagen, ha ett klart politiskt syfte eller utgöra en fara för Sveriges säkerhet.
Mot bakgrund av senare tids händelser anser jag att bestämmelserna bör skärpas, så att svensk lag inte enbart förbjuder aktivt deltagande i militära operationer som strider mot mot humanitär rätt eller folkrätt, utan också deltagande i olika former av militär utbildning, på samma grunder som anges för svensk trupps deltagande i militära aktioner, dvs regeringsformen (RF 10:9), samt att utlänningslagens och den s.k. terroristlagens bestämmelser om upphävande av permanent uppehållstillstånd skärps, så att verksamhet som utgör fara också för annat lands säkerhet (motsv.) omfattas.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Lars Elinderson (m) |