Motion till riksdagen
2001/02:Ju382
av Barbro Hietala Nordlund m.fl. (s)

Polisstyrelsernas inflytande


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öka polisstyrelsernas möjligheter att styra hur länets polisresurser skall användas.

Motivering

Det är positivt att det nu genomförs stora satsningar på polisen och övriga rättsväsendet. Även i regeringens budgetförslag för år 2002 tillförs resurser för att öka antalet poliser och höja kompetensen.

På ett genomgripande sätt reformeras nu hela det svenska polisväsendet. Syftet är bl.a.

Tryggheten i samhället skall öka och brottsligheten minska. Utgångspunkten är principen om alla människors lika värde och respekt för den enskildes integritet och värdighet.

Människor i hela landet har rätt att kräva trygghet till person och egendom, hög rättssäkerhet och hög kvalitet i polisarbetet.

Runtom i landet har 1990-talets besparingar på polisväsendet medfört upprepade strukturella förändringar. Bl.a. har BRÅ i en rapport nyligen påpekat att bristande resurser och svårigheter att förankra nya arbetsätt har lett till en stagnation av det förebyggande arbetet. Likaså redovisas en negativ utveckling av närpolisverksamheten.

Det är därför mycket positivt med det lokala utvecklingsarbete som nu sker, liksom att myndigheter inom rättsväsendet har olika samarbetsprojekt och modeller för brottsutredning och kvalitetssäkring.

Polisstyrelserna på länsnivå har ett avgörande ansvar för att det fortsatta reformarbetet får ett positivt genomslag.

Polisstyrelserna i länen har de bästa förutsättningarna att skapa en organisation och verksamhet som är anpassad till de lokala och regionala behoven, resurserna och förutsättningarna.

Enligt vår mening stärks det demokratiska inflytandet om länets invånare får ökade möjligheter att påverka och styra hur polisresurserna skall användas.

Stockholm den 4 oktober 2001

Barbro Hietala Nordlund (s)

Bengt-Ola Ryttar (s)

Per Erik Granström (s)

Laila Bäck (s)