Motion till riksdagen
2001/02:Ju371
av Sofia Jonsson (c) och Johan Pehrson (fp)

Nolltolerans mot nazism


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utforma ett handlingsprogram för att skapa en nolltolerans mot nazism.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge ökade resurser till polisväsendet.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att renodla polisens arbetsuppgifter.

Inför en nolltolerans

Nazistiska organisationer har börjat få fotfäste i Sverige. Detta gäller inte minst län som t.ex. Örebro och Dalarna. Under senare år har nazistiska incidenter med våldsam utgång ökat. Vi kan se detta i t.ex. Nora där nazistiska aktiviteter bl.a. fått dödlig utgång. Det har även genomförts olagliga demonstrationer av nazister i Nora.

Många län har som policy att inte tillåta demonstrationer av nazistiska och rasistiska organisationer. Problemet är dock att inte det inte finns en nationell policy gemensamt över länsgränserna i dessa frågor.

När de aktuella organisationerna inte har fått tillstånd i t.ex. Örebro har det visat sig att man sökt sig i detta fall till Dalarna där man vid något tillfälle fått tillstånd. Detsamma gäller lokaler för fester och s.k. vit maktkonserter.

Detta skulle kunna motverkas genom en nationell handlingsplan för nolltolerans mot nazism. Genom en nationell länsövergripande nolltoleranspolicy kan polisen motverka att de nazistiska organisationerna ”spelar ut” de olika länen mot varandra.

Detta kräver naturligtvis ökade resurser till polisen. Det bör dels ges mer resurser till rikspolisen för att samordna insatserna på länsplanen, men framför allt bör det ges mer resurser till närpolisen för att öka insatserna mot nazism och främlingsfientlighet – detta för att kunna realisera nolltolerans mot nazism.

Polis och trygghet

Så länge det finns människor med bristande respekt för människovärdet, ägodelar och för samhället är det statens uppgift att se till att det finns en funger­ande trygghet. I en tid då våldet och otryggheten ökar måste tillräckliga resurser finnas för att motverka detsamma. Trygghet får inte bli en bristvara.

Polisväsendet har en självklar roll i arbetet för att motverka otryggheten i samhället. För att detta skall vara möjligt måste det finnas tillgång till polis i alla kommuner. Närpolisen är nödvändig och möjliggör att polisens arbete i högre grad kan utformas efter lokala behov och förutsättningar. Under de senaste åren har polisorganisationerna i länen förändrats, så även i Örebro län. I tider av neddragningar är det ofta landsbygden och småorterna som kommer i skymundan. Närpolisen står för den lokala förändring som gör det lättare att ha goda kommunikationer med allmänheten.

För att närpolisen skall ha förutsättningar att lyckas med sitt uppdrag krävs framför allt mer resurser. Det är också viktigt att polisens arbetsuppgifter renodlas. Polisen skall ägna sig åt polisiära uppgifter, medan civilanställda skall sköta den dagliga praktiska och administrativa delen av polisens uppgifter. Under de senaste åren har antalet civilanställda rejält minskat, vilket medfört att poliserna har fått ta över mycket av det administrativa arbetet.

Stockholm den 3 oktober 2001

Sofia Jonsson (c)

Johan Pehrson (fp)