Motion till riksdagen
2001/02:Ju351
av Anna Lilliehöök (m)

Polisberedskap för medborgarnas säkerhet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av fler poliser genom dubblerad polisutbildning.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bättre vidareutbildning av poliskåren.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbildning av beredskapspoliser.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bättre utrustning för poliskåren.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kommunikationssystemet TETRA införs för beredskapsmyndigheter och poliskår.

Motiv för mitt förslag

Sverige behöver fler poliser. Intagningsstopp till polisutbildningen under flera år har satt långsiktiga spår i antalet poliser, beredskap och utbildningsnivå.

Polisstyrkan har inga marginaler. Även för normal frånvaro uppstår blottor i organisationen. Poliser är inte utbytbara kuggar och en nedbantad organisation får svårt att besätta tjänster som kräver speciell kompetens. Kvantitetsbristerna skapar tyvärr också kvalitetsbrister. Med en hårt ansträngd organisa­tion blir det nästan omöjligt att ta sig tid till nödvändig utbildning för att behålla sin kompetens. Varje polis behöver ägna minst en vecka om året till att öva sin skjutförmåga. Det finns få poliser som tar sig den tiden och att sätta av tid till kompetenshöjande utbildningar blir än mer omöjligt. Det är allvarligt när nya och svårare uppgifter möter polisen såsom vid demonstrationerna i Göteborg. För att fungera väl i organisationer behöver polisen med sina speciella arbetsuppgifter väl så mycket som andra yrkesgrupper en fortgående utveckling och utbildning för att fungera väl.

Resultatet av en nedbantad poliskår märks på gator och torg. Undersökningar har visat att många kvinnor i Stockholm är rädda att gå ut, vilket är en mycket dålig livskvalitet. I storstäder är tryggheten på gatorna det som skiljer ut en god miljö. När något händer på ett ställe där det behövs poliser får andra ställen tömmas. I samband med Göteborgsmötet så gott som tömdes flera län i landet på poliser.

Beredskap, övning och utbildning av svenska poliser inför händelser som Göteborgskravallerna är otillräckliga. Även teknisk utrustning är otillräcklig. Demonstranterna hade bättre sambandsutrustning än vad poliserna hade. I våra storstäder Stockholm, Göteborg och Malmö måste man kunna avhålla viktiga möten och det måste finnas en poliskår som kan garantera säkerheten för medborgarna. För att klara en sådan anstormning fordras att poliserna är samövade och kan verka tillsammans. Till Göteborg kom poliser från olika håll i landet utan erfarenhet av liknande situationer, utan adekvat utbildning och utan tillräcklig övning.

Polisen behöver också ändamålsenlig utrustning. Vattenkanoner kanske är ett medel. Personlig utrustning av bästa kvalitet måste finnas. I Göteborg hade poliser fått skaffa sin egen utrustning.

Polisen måste ha tillräckliga resurser för spaning och samband. Om drygt ett år upphör polisens kommunikationssystem att fungera i storstäderna. Tyvärr räcker det inte med mobiltelefoner när telenätet slås ut.

På grund av att beslut inte har fattats om en gemensam kommunikation för polis och övrig civil beredskap får nu Rikspolisstyrelsen på egen hand upphandla radiosystemet TETRA med specifikationer som måste utarbetas på mycket kort tid. Lösningen riskerar nu att bli betydligt dyrare och i värsta fall också sämre. Regeringen bör omedelbart avsätta resurser för en gemensamt utformad kommunikation så att systemet kan vara i funktion till år 2003.

Att ha tillräckligt många poliser är också en fråga om internationell solidaritet och beredskap. Svenska poliser har gjort mycket goda insatser i civil krishantering för att skapa lugn och stabilitet bland annat på Balkan. Tyvärr är det polisbrist i de flesta EU-länderna. I Kosovo hade EU åtagit sig att ansvara för den civila krishanteringen och ställa upp med 2 000 poliser. Det gick att finna 800 och USA fick fylla på med huvuddelen 1 200 poliser. EU-länderna har nu satt som mål att kunna ha 5 000 poliser tillgängliga. I de krävande situationer det rör sig om är det erfarna poliser som behövs. För att klara vår del av detta åtagande fordras en rejäl satsning både på utbildning och vidareutbildning av poliser.

För att ha en buffert när det krävs fler poliser är en möjlighet att det utbild­as fler beredskapspoliser som kan inkallas vid behov. Detta kan dock aldrig täcka den säkerhetsbuffert som måste finnas i polisorganisationen och inom olika kompetensområden. Polisutbildningen behöver därför ökas med målet att poliskåren kan ökas med en tredjedel, dvs ökas från nuvarande 16 000 poliser till 21 000 poliser. Polisutbildningen måste därför i stort sett dubbleras. Det är viktigt att en större del av utbildningsplatserna förläggs till Stockholm så att fler poliser kan rekryteras dit.

Stockholm den 4 oktober 2001

Anna Lilliehöök (m)