Motion till riksdagen
2001/02:Ju336
av Lars Wegendal och Carina Adolfsson Elgestam (s)

Svart arbetskraft


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kriminalisera även köp av svarta arbeten.

Motivering

Varje år förlorar staten stora inkomster på grund av skattefusk. Enligt några år gamla beräkningar av Riksskatteverket uppgår skattebortfallet till ca 90 miljarder kronor. Ungefär hälften av detta belopp beror på svarta arbeten.

Sedan våren 2000 pågår ett riksprojekt, ”Svart arbetskraft”, där Riksskatteverket, skattemyndigheterna och Ekobrottsmyndigheten inriktar sig på byggbranschen. Ett antal stora härvor med förgreningar över hela landet har identifierats och i några fall har brotten lett fram till fällande dom. I ytterligare fall kommer åtal att väckas inom en snar framtid. Även inom restaurangbranschen har ett projekt bedrivits och där man kommit fram till att mer än 40% av krogarna i Stockholm hade svartanställd personal. Säkert förekommer svarta arbeten även inom andra branscher.

Svart arbete leder till att statens inkomster minskar (utebliven skatt), statens utgifter ökar (bidrag baseras på felaktiga inkomster) och statens möjligheter att styra minskar (felaktig statistik). Enligt beräkningar uppgår det svarta arbetet till ca 5% av det totala arbetet som utförs i landet.

Enligt tidigare undersökningar är det en betydande del av befolkningen som någon gång köpt svart arbete och sannolikheten för att en person skall köpa svart arbete ökar med utbildnings- och inkomstnivå. Dubbelt så många män som kvinnor arbetar svart. Mest frekvent är svart arbete bland studenter och egenföretagare. Ofta utförs det av yngre yrkesutbildade män som klarar sig bra även i den vita ekonomin. Bland dem som arbetar svart är de arbetslösa underrepresenterade.

Effekterna av det svarta arbetet blir bl.a. att pengarna till skolor, sjukhus m.m. minskar. Skattebördan för de laglydiga ökar, företag som sköter sig utsätts för osund konkurrens och andelen arbetslösa ökar. Detta är naturligtvis oacceptabelt och måste motarbetas på alla sätt.

Idag är lagstiftningen sådan att det främst är själva utförandet av det svarta arbetet som är straffbart. Naturligtvis kan även den som anlitar svart arbetskraft bestraffas genom att man inte betalar in skatter och avgifter enligt det regelverk som finns. Däremot är själva anlitandet av svart arbetskraft inte straffbart.

Enligt min uppfattning vore det rimligt att även den som köper det svarta arbetet kan straffas, inte enbart den som utför det. Beställaren är oftast den som tar initiativet till det svarta arbetet och har oftast det bättre ställt ekonomiskt. Det är ett väl så allvarligt brott att ta emot och låta utföra svarta arbeten som att faktiskt utföra dem.

Stockholm den 2 oktober 2001

Lars Wegendal (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)