Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att brott skall handhas av rättsväsendet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skolans uppgift.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om polisen.
1 Yrkande 2 hänvisat till UbU.
Höganäs, Södertälje och Töreboda är några av de orter som etsat sig fast på vår näthinna under det gångna året. Tidningarna har rapporterat om flera mycket grova brott bland unga. Vi måste erkänna att vi misslyckats i uppfostran av våra unga.
I enlighet med tillgänglig statistik är det en större andel personer som misstänks för brott i yngre åldrar än i högre. Den lägsta åldern för att registreras för brott är 15 år. Det har skett en ökning av grova brott bland unga. Ungdomsbrottsligheten är allvarlig och måste tas på största allvar.
Närmare 60 procent av de brott som anmäls till polisen utgörs av tillgreppsbrott. Personrån är säkerligen något av det mest kränkande brott man kan utsättas för. Det har skett en ökning av tillgrepp där unga rånar unga. Rånen inträffar precis var som helst och när som helst på dygnet. Är den som utför brottet minderårig blir påföljden vård enligt socialtjänstlagen, men det saknas mycket i lagen. Lagen ser inte i första hand till brottsoffret och gärningen utan bara till individen som skall rehabiliteras. Brott måste i första handhas av rättsväsendet. Ungdomar skriker efter klara normer och regler.
Familjen och föräldrarna har naturligtvis förstahandsansvaret för att uppfostra och förhindra att barnen begår brott. Skolan har också en mycket viktigt uppgift liksom andra vuxna som kommer i kontakt med barn och ungdomar. Skolan måste aktivt ta upp och diskutera destruktiva handlingar som brott av skilda slag. Det är särskilt betydelsefullt att utveckla barns och ungdomars etiska och moraliska kompetens. Skolans lärande uppgift måste prioriteras och tas på största allvar. Alltför många ungdomar lämnar i dag skolan utan godkända betyg i basämnena. Uppgiften måste vara att utveckla elevernas kunskap så att inga elever lämnar skolan utan att kunna läsa och skriva. Den enskilt viktigaste indikatorn på framtida brottslighet är skolbetygen. Ju lägre betyg desto högre risk att hamna i brottslighet.
Polisen har inte tillräckliga resurser för att klara av alla brott. När polisen satsar extra på att synas genom att de rör sig där ungdomarna finns minskas snatterier och våld drastiskt. Polisens arbetsformer, verksamhet och organisation behöver ses över och förändras. Dessutom behövs fler poliser, och de behöver bättre resurser.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Anne-Katrine Dunker (m) |
Cristina Husmark Pehrsson (m) |