Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa less lethal-konceptet i polisarbetet.
Svenska poliser är mycket dåligt utrustade med hjälpmedel för att kunna utföra insatser i olika situationer. Konsekvensen blir att det yttersta våldet, tjänstevapnet, används när andra medel inte kunnat lösa åtgärden med en lägre våldsnivå utan skador eller dödsfall.
Svenska poliser avlossar i dag sina tjänstevapen i genomsnitt 30–40 gånger per år. Flertalet av dessa skjutningar skulle kunna undvikas om kända hjälpmedel ur less lethal-konceptet användes. Det råder stort tomrum mellan batong och skjutvapen.
Samhällsvåldet ökar ständigt, och situationerna skiljer sig ofta från fall till fall. Det är viktigt att polisen utrustas med en ordentlig ”verktygslåda” innehållande hjälpmedel enligt det så kallade less lethal-konceptet med EMD-vapen (Electro Muscular Distortion), vanligen kallad elpistol, OC-spray, vanligen kallad pepparspray och impact ammunition som fungerar som distansbatong (bean-bags och svampgummiprojektiler).
Vi måste se till att poliskåren utrustas med bra arbetsverktyg för att kunna säkerställa trygghet i möjligaste mån för samhällsmedborgarna, för brottslingen samt för sig själv och därigenom kunna lösa besvärliga situationer utan dödligt våld.
Det är därför önskvärt att den svenska poliskåren snarast får tillgång till ytterligare hjälpmedel i svåra arbetssituationer.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Maud Ekendahl (m) |