Motion till riksdagen
2001/02:Ju302
av Hans Hoff och Jan Bergqvist (s)

Barnens rättssäkerhet i samhället


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en samlad strategi för att öka barnens rättssäkerhet i samhället.

Motivering

Enligt uppgift polisanmäls varje år 2 500 fall av sexuella övergrepp mot barn. Högst var sjätte fall prövas i domstol. En studie i Stockholm visar att nio av tio förundersökningar som berör övergrepp mot barn läggs ned. Många barn blir aldrig förhörda innan fallen läggs ned. I bland förhörs inte ens den misstänkta våldsverkaren. Detta är uppgifter som samhället måste ta på största allvar. Kränkningar av de yngsta i samhället måste tas på yttersta allvar av så väl poliser som domstolar. Samtidigt kräver förundersökningar och domstolsprövningar kunskaper om barns sätt att beskriva händelser och upplevelser, hur man talar med barn i dessa situationer samt hur man vinner de kränkta barnens förtroende. Utan dessa kunskaper är risken stor att barnets beskrivning och berättelse inte ges tillräckligt värde.

För att trygga rättsäkerheten för barn behövs det ytterligare kunskaper om hur barn fungerar. Det är också viktig att samarbetet mellan barnpsykologer, barnexperter och jurister förbättras för att inte domstolarna och experterna ska tala förbi varandra. Trygga och bra samarbetsformer behöver utvecklas.

Utbildning i barnkompetens för de jurister och domare som i många fall ska avgöra vad som är barnens bästa borde vara obligatorisk för att trygga barns rättssäkerhet.

Enligt barnkonventionen har vi förbundit oss att vidta alla lämpliga lagstiftningsåtgärder för att skydda barn mot misshandel, utnyttjande eller sexuella övergrepp. Vi anser att regeringen snarast borde ta ett samlat grepp kring barns rättssäkerhet i samhället.

Stockholm den 3 oktober 2001

Hans Hoff (s)

Jan Bergqvist (s)