Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nödvändigheten av en nationellt sammanhållen handlingsplan innehållande åtgärdsförslag för bekämpande av trafficking.
De bilder av barn- och kvinnohandel över nationsgränserna – trafficking – som nått oss via media är både upprörande och skakande. Denna vidriga slavhandel måste stoppas.
Trafficking är ingen ny företeelse. Redan 1949 uppmärksammades handeln av FN. I slutet av 1990-talet kom frågan upp på EU:s dagordning för att ånyo intensifieras under det svenska ordförandeskapet.
Marknaden i Västeuropa anses mättad på importerad prostitution, varför Norden står i fokus för de internationella ligor som sköter handeln. Inom polis och gränsskydd är denna kriminalitet förvisso uppmärksammad men i stort sett bara noterad som företeelse eftersom resurstilldelningen för bekämpande av dessa brott är alltför knapp.
I slavhandelns spår följer våld, tvång, missbruk och död. Vi kan aldrig acceptera den förnedring och de övergrepp som dessa kvinnor och barn utsätts för. Deras förnedring blir också hela samhällets.
Polisiära resurser värda namnet, både nationellt och inom EU och mellan EU-länderna, måste tillsättas. Likaså måste stöd och hjälp erbjudas till de offer slavhandeln orsakat. Dessa åtgärder kan inte avvaktas.
I Riksrevisionens rapport ”Samverkan i gränskontrollen” (RRV 2001:1) uppges att Rikskriminalpolisen (RKP) har avsatt 1,25 polistjänster för arbetet med att kartlägga och förhindra handel med kvinnor. Varje polismyndighet skall sedan ha en särskilt utsedd kontaktperson gentemot RKP. Dock råder farhågor om att de centralt utarbetade riskanalyserna när det gäller trafficking ändå inte når ut till den operativa nivån. Överhuvudtaget är kunskaperna kring denna form av kriminalitet utspridd på enstaka personer. Det saknas gemensamma riktlinjer för hur brottsligheten skall upptäckas och förhindras. Detta är naturligtvis djupt otillfredsställande.
Stockholm den 1 oktober 2001 |
|
Ulla Wester (s) |