Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om samordnad tvärvetenskaplig vidareutbildning för rättsvårdande myndigheter.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett centrum för samordnad tvärsektoriell vidareutbildning för rättsvårdande myndigheter med placering i Linköping.
Ett kvalificerat resurscentrum som satsar på tvärsektoriell vidareutbildning för poliser, åklagare, nämndemän, tullare, engagerade inom frivilligorganisationer och andra brottsbekämpare, behövs. Idag försämras kvaliteten i såväl brottsförebyggande arbete som brottsbeivrande verksamhet, hjälp till brottsoffer och rehabilitering av brottslingar p.g.a. bristande samordning och samarbete inom olika delar av rättsväsendet. Ett tydligt exempel på detta är hur arbetet drivs för att beivra våld mot kvinnor och barn.
För att kvaliteten skall kunna höjas måste de olika delarna i rättskedjan samarbeta och samverka. De rättsvårdande myndigheternas personal bör få tillgång till en samlad kvalificerad vidareutbildning för att nå dessa mål. Även ekonomiska skäl talar för en samordnad vidareutbildning.
I Linköping finns redan en mängd kunskap samlad, som exempelvis rättsmedicin, rättsgenetik, beteendevetenskap, ekobrottscentrum och kriminaltekniskt laboratorium.
Linköping har en unik tradition av tvärvetenskapligt arbete både vad gäller forskning och utbildning. Detta har gett ny inspiration till både utbildning, forskning och pedagogik. De myndigheter som skulle kunna bidra till ett sådant centrum är Linköpings universitet, Rättsmedicinalverket, Statens kriminaltekniska laboratorium, Statens väg- och transportforskningsinstitut, Totalförsvarets forskningsinstitut och i Norrköping Integrationsverket, Kriminalvårdsstyrelsen och Migrationsverket. Ett resurscentrum i Linköping kommer att verka i en miljö som präglas av innovativ och stark akademisk grundutbildning och en forskning som på många områden är internationellt ledande.
Linköpings universitet är föregångare i landet när det gäller problembaserat lärande och tvärvetenskapligt arbetssätt. Universitetet har också stor erfarenhet av vuxenutbildning, forskning kring vuxnas lärande, kunskapsbildning i organisationer och av ledarskapsutveckling. En mycket kraftfull satsning genomförs för närvarande inom biomedicin/bioteknik med 16 nya professurer. Denna satsning kommer att få stor betydelse för att utveckla DNA-analysmetoder och för de forensiska vetenskaperna. Övriga ämnen som kan nämnas är juridik (EG-rätt, folkrätt, förvaltningsrätt, affärsrätt), beteendevetenskap, kriminologi, etik, sjukvård och hälsa, informationsteknik och ett blivande ekobrottscentrum.
Stockholm den 28 september 2001 |
|
Lena Ek (c) |