Motion till riksdagen
2001/02:Ju257
av Inger Strömbom m.fl. (kd, m, c, fp)

Rättsstaten och företagsamhet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om snabb och omedelbar lagföring.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av fler poliser för bättre närvaro och övervakning samt snabbare utredning.

Motiv för vårt förslag

Över 80 000 småföretag i Sverige har utsatts för brott det senaste året. Skador på grund av brott samt att skydda sig mot brott kostar årligen svenska småföretag över 6 700 miljoner kr. Mer än hälften av småföretagen anser att staten ger dem dåligt eller mycket dåligt skydd emot brott.

En väl fungerande rättsstat är en förutsättning för all företagsamhet. Det gäller inte minst för att våga starta, driva och utveckla mindre företag. Den enskilde företagaren måste känna att regelverket erbjuder stabilitet och förutsägbarhet för att kunna ta beslut om långsiktiga investeringar. Detta leder till fler och trygga jobb och därmed ökad välfärd i vårt land.

I begreppet rättsstat ligger även att medborgarna känner trygghet i sin vardag. Staten har som en primär uppgift att förebygga och lagföra brott. Om staten misslyckas drabbas medborgarna. Kostnader för brott och för att förebygga brott övervältras slutligen på den enskilda människan. Privata bevakningslösningar tvingas fram och risken för s.k. medborgargarden ökar.

En stor del av brottsligheten riktas mot de mindre företagen. För dessa är både tekniska och ekonomiska möjligheter att skydda sig begränsade. Många är de småföretagare som vittnar om en ökad brottslighet och en känsla av otrygghet. Man ifrågasätter allt mer om Sverige lever upp till att vara en rättsstat.

I en rapport redogör Företagarnas Riksorganisation, FR, med stöd av en omfattande enkätundersökning, för hur småföretagarna uppfattar sin rättstrygghet och hur många som verkligen drabbas av brott. Småföretagens kostnader för såväl förebyggande åtgärder som för brott som drabbat dem har kartlagts. Undersökningen visar en skrämmande bild av en rättsstat som inte längre kan erbjuda ett rimligt skydd mot brott och som därför förlorat en stor del av sitt förtroende hos medborgarna.

Under det senaste året utsattes nästan en tredjedel av de tillfrågade företagarna för någon form av brott. Den sammanlagda kostnaden för detta uppgick till nästan 2 600 miljoner kr. Förebyggande åtgärder under samma period kostade Sveriges småföretagare drygt 4 100 miljoner kr. Summan av detta, över 6 700 miljoner kr, motsvarar 20 000 heltidsjobb.

De tillfrågade i undersökningen har som viktigaste åtgärder angett:

Snabbhet i lagföringen anses långt viktigare än hårdare straff.

Statens ansvar betonas kraftigt. Åtgärden ”Mera grannsamverkan” hamnar sist.

6 700 miljoner kr i kostnader varje år för brott mot småföretagen kräver åtgärder snabbt. Kostnaderna drabbar primärt företagen men vältras i slutändan över på konsumenterna.

Därför:

De två första förslagen innebär statliga investeringar för att förebygga och beivra brott, vilka vi emellertid är övertygade om kommer att betala sig samhällsekonomiskt. Det tredje innebär inga kostnader för staten.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 28 september 2001

Inger Strömbom (kd)

Inga Berggren (m)

Marianne Andersson (c)

Kenth Skårvik (fp)

Holger Gustafsson (kd)

Ola Karlsson (m)

Åke Sandström (c)

Kerstin Heinemann (fp)