Motion till riksdagen
2001/02:Ju238
av Henrik Westman (m)

Rättstrygghet i Sverige


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kostnader för ordning och säkerhet skall vara avdragsgilla.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av fler poliser.

1 Yrkande 1 hänvisat till SKU.

Rättstrygghet i Sverige

I en rättsstat måste samhället ta ansvaret för att invånarna skall kunna känna trygghet bl.a. för sin hälsa och egendom.

Så är det tyvärr inte längre i Sverige. Vår rättsstat håller på att vittra sönder i rask takt.

Alltför många av de brott som begås i Sverige i dag, från snatterier till grövre misshandel, åtgärdas inte. Utredningar blir liggande, poliser finns inte tillgängliga, åklagare och domstolar låter omfattande brottslighet passera utan riktiga påföljder. Medborgarna anpassar sig till detta genom att inte anmäla brott som borde leda till rättsliga påföljder för brottslingarna.

Polisbristen är skriande i hela landet, personalen är utarbetad, sjukskrivningarna ökar och brottsoffren blir alltfler. Antalet anmälda misshandelsbrott har t.ex. ökat från 40 000 till nära 60 000 mellan 1999 och 2000 (BRÅ aug. 2000).

I en undersökning som Länsförsäkringar gjort nyligen framgår det att kvinnor känner en så stark oro för att råka ut för våldsbrott att de undviker att gå ut ensamma på kvällar och nätter. Närmare hälften av kvinnorna, och så många som sju av tio av dem mellan 16 och 29 år, uppger att de är oroade för att drabbas av våldtäkt.

Bland de tillfrågade uppger sex av tio personer att de inte litar på polisens förmåga att skydda dem mot brott. Mer än var fjärde känner större oro i dag än för ett år sedan och bara knappt var tionde uppger att de känner sig trygga.

Resultatet börjar således visa sig nu ute i samhället. Invånarna känner otrygghet och vanmakt. De som kan skaffar sig olika former av skydd. Bevakningsföretagen har strålande tider.

Försäkringspremierna ökar för hederligt folk. Man får inte bli förvånad om det successivt kommer fram segregerade områden inom murar eller staket och med vakt. Medborgargarden är snart det naturliga svaret på polisens resursbrist. Detta är en oacceptabel utveckling.

Vi behöver fler poliser. I avvaktan på att vi får detta bör skäliga kostnader som den enskilde har för att skydda hälsa, liv och lem samt sin egendom vara avdragsgilla.

Regeringen föreslår att det skall gå att dra av fackföreningsavgiften, som ju anses vara en kostnad för den enskilde för att skydda sina intressen mot arbetsgivaren. Det vore därför lika motiverat att medge medborgarna avdragsrätt för kostnader som uppstår för att de skall kunna skydda sig mot brottslingar.

Stockholm den 25 september 2001

Henrik Westman (m)