Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att begränsa brottslingens frihet – inte brottsoffrets.
Vi har i dag en absurd situation för den kvinna som behöver skyddas mot hot, misshandel och grovt våld. Kvinnan, och eventuella barn, får ofta lämna sin bostad hals över huvud med alla konsekvenser som detta innebär. För att så gott det går försäkra sig om att mannen inte hittar henne måste hon i speciellt svåra fall byta identitet. Hon tvingas för gott flytta till ny ort, börja ett nytt jobb, bryta med sin familj, vänner och arbetskamrater. Barnen drabbas på samma sätt: ny skola, nya kompisar, nya rutiner.
Den misshandlade och hotade kvinnan och hennes barn får bära bördan av samhällets misslyckande och kapitulation inför våldet mot kvinnor, och hennes livssituation försämras ytterligare.
Vi menar att brottslingens frihet skall inskränkas. Det är han som efter avtjänat straff skall lämna bostaden, tvingas flytta till ny ort och med hjälp av elektronisk övervakning inte ha möjlighet att vistas i samma region som den hotade kvinnan. Brottsoffren – kvinnan och barnen – har ofta levat i rädsla och fruktan under åtskilliga år innan åtal slutligen väckts och dom fallit. Det är rimligt att alla tillgängliga resurser satsas så att ett liv i någorlunda trygghet kan läka de fysiska och psykiska sår som grav misshandel och terror för med sig.
Stockholm den 27 september 2001 |
|
Inger René (m) |
Maud Ekendahl (m) |