Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ratificering av FN-protokollet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om dubbel straffbarhet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att lagförslaget också skall omfatta övrig handel med människor.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om flickor som säljs på äktenskapsmarknaden.
Handeln med människor har blivit en lönsam företeelse som drivs av både organiserade ligor och enskilda i hela världen. Det är därför positivt att regeringen tagit sig an problemet och nu föreslår en kriminalisering. FN:s sociala kommitté har tidigare också uppmanat Sverige att göra så. Människohandeln är ett brott som har många bottnar. Det betyder att det inte enbart räcker med lagstiftning, men det är en viktig del i arbetet att stoppa företeelsen. Det tydliggör t.ex. brottets karaktär och underlättar jämförelser mellan länder.
FN:s konvention om gränsöverskridande organiserad brottslighet öppnades år 2000 för undertecknande. Samtliga EU-stater har tillsammans med Norge och Island undertecknat protokollet. För att protokollet skall träda i kraft måste minst 40 stater ratificera det, något som kan ta tid. Sverige bör därför föra en aktiv kampanj för att så många länder som möjligt undertecknar protokollet.
Om ett brott begåtts utomlands måste det enligt gällande lagstiftning räknas som ett brott både i Sverige och i det andra landets lagstiftning för att man skall kunna lagföras i Sverige. Vissa mycket grova brott kan lagföras utan dubbel straffbarhet. Brott med handel av människor är mycket grovt och bör utgöra ett brott där man inte uppställer krav på dubbel straffbarhet.
Regeringens förslag tar bara upp handel för sexuell exploatering. Vi föreslår att det också skall omfatta handel med syfte att använda människor för arbete, slaveri och utnyttjande av deras organ. Det måste också tydliggöras att det inte är tillåtet att köpa fruar i Sverige.
Stockholm den 9 april 2002 |
|
Anne-Katrine Dunker (m) |
Berit Adolfsson (m) |