Motion till riksdagen
2001/02:Ju225
av Sofia Jonsson (c)

Åtgärder mot trafficking


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder mot trafficking.

En ökad internationalisering

Den ökande internationaliseringen påverkar rättsväsendet i högsta grad. Öppnare gränser innebär också att kriminalitet på olika sätt rör sig över gränserna. Utifrån denna bakgrund är det oerhört viktigt med gränsöverskridande samarbete för brottsbekämpning och brottsförebyggande arbete.

Ett tydligt exempel på den ökande internationella brottsligheten är trafficking. Vi kan se en stor ökning av människohandeln, där kvinnor och barn säljs till prostitution och sexhandel. I Sverige har kvinnohandeln ökat kraftigt under de sista två åren.

Åtgärder mot trafficking

Inom Europa har cirka en halv miljon kvinnor begett sig från öst till väst de senaste tio åren för att prostituera sig. Drygt 90 procent av de kvinnor som förs till Sverige för att utnyttjas i prostitution kommer från Östeuropa. I Sverige finns kvinnorna framförallt i storstäderna och i Norrland, dit busslaster med ryska kvinnor forslas.

Cirka 30 procent av de öststatskvinnor som prostituerar sig i väst är redan ”professionella”. Av resten, cirka 70 procent, är större delen medvetna om vad de ger sig in på. Enligt Europol kidnappas uppskattningsvis 5 procent och förs in i prostitution med tvång.

Sverige måste i alla internationella sammanhang verka för att stoppa handeln med kvinnor och barn. Vi skall också stödja offren och införa hårdare sanktioner mot dem som handlar med kvinnor och barn.

Vi vet att den svenska lagstiftningen inte hänger med i utvecklingen, men ändå vidtas inga konkreta åtgärder från regeringens sida. Till exempel har vår kopplerilagstiftning blivit frånsprungen av utvecklingen mot en internationell organiserad kvinnohandel.

Vi kan också se brister i lagstiftningen då kvinnan vid upptäckt av trafficking skickas hem direkt till sitt hemland. Detta innebär att hon inte ges möjlighet att stanna kvar och vittna mot hallicken. Det finns också erfarenheter som visar hur viktigt det är att kvinnan får det stöd och den hjälp som behövs under vittnesförfarandet och rättegången. Som ett första led i att komma åt problematiken kring trafficking bör regeringen lägga förslag om en speciallag om trafficking.

Stockholm den 24 september 2001

Sofia Jonsson (c)