Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av lagen om rättshjälp för att göra den mera tillgänglig för personer med arbetsskada.
I rättshjälpslagen finns bestämmelser om möjlighet att få rättshjälp. Sådan får beviljas om vissa förutsättningar är uppfyllda. Den rättssökande måste vara i behov av juridiskt biträde utöver rådgivning och inte ha behovet tillgodosett på annat sätt. Den rättssökandes behov av biträde ska bedömas utifrån hans eller hennes möjligheter att utan bistånd ta till vara sina intressen. Som regel finns inte behov av biträde om juridisk hjälp lämnas genom det rättsskydd som ges genom fackliga organisationer eller när intresseorganisationer bistår sina medlemmar.
Försäkringskassan är den första instans som prövar rätt till ersättning från arbetsskadeförsäkringen. Kassan måste svara för att ett tillfredsställande underlag finns innan ett ärende prövas slutligt. Ärendet kan drivas vidare till förvaltningsdomstol.
För att rättshjälp ska beviljas krävs att målet avser en fråga som är av väsentlig betydelse för den rättssökande. I ett svar på en fråga (2000/01:934) svarar socialförsäkringsministern att hon inte kan se något skäl till att särbehandla arbetsskadorna bland övriga förvaltningsärenden. ”Alla ärenden som rör människors sociala trygghet är lika viktiga.”
En förstudie om förutsättningarna för en förbättrad hantering av arbetsskadeärenden sker genom Riksförsäkringsverket. Avsikten är att förbättra förutsättningarna så att en korrekt hantering av ärenden i första instans minskar behovet av överprövning i domstol. Det är viktigt att reglerna för den enskilde att få rättshjälp vid arbetsskada görs mera tillgängliga.
Stockholm den 24 september 2001 |
|
Ulla-Britt Hagström (kd) |