Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införandet av § 7-intyg där strafftiden överstiger två år.
Den rättspsykiatriska undersökningsverksamhetens uppgift är att på uppdrag av domstol undersöka om en person som är åtalad för brott har begått detta under påverkan av en allvarlig psykisk störning eller inte och att klarlägga om det finns förutsättningar för att överlämna den misstänkte till rättspsykiatrisk vård.
I Sverige är det endast en mycket liten del av den totala brottsligheten som leder till någon form av rättspsykiatrisk bedömning. Av de 1,2 miljoner brott som begås årligen klaras omkring 300.000 upp. Omkring 120.000 personer lagförs för dessa och av dem genomgår cirka 2.000 någon form av rättspsykiatrisk bedömning. Knappt 400 av dem överförs efter dom till rättspsykiatrisk vård.
Rättsmedicinalverket har informerat mig om att frekvensen av § 7-intyg varierar stort mellan domstolarna utan att denna variation syns kunna härledas till motsvarande variation i antalet grova brottsmål.
Det är ytterst angeläget, bland annat ur rättssäkerhetssynvinkel, med mer likartad bedömning vid landets domstolar. Därför borde införande av en regel som gör att domstolarna i samtliga fall där det finns två års fängelse eller mer i straffskalan och det rör sig om våld mot person och sexualbrott övervägas om § 7-undersökning.
Enligt Rättsmedicinalverkets beräkningar skulle en sådan regel innebära att det blir omkring 700–800 fler § 7-undersökningar per år, vilket skulle medföra en kostnad på ca 4–5 miljoner kronor men med stor sannolikhet ge vinster i form av ökad säkerhet och bättre klimat på fängelserna. Sist och inte minst viktigt är att den enskildes behov av vård skulle kunna tillgodoses.
Stockholm den 21 september 2001 |
|
Maud Ekendahl (m) |
Elizabeth Nyström (m) |