Motion till riksdagen
2001/02:Ju1
av Göran Magnusson (s)

med anledning av prop. 2001/02:32 Privilegier och immunitet för Europeiska unionens institut för säkerhetsstudier och Europeiska unionens satellitcentrum


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att snarast ta initiativ i syfte att söka få till stånd en bred översyn av systemet med immunitet och privilegier inom EU.

Översyn av systemet med immunitet och privilegier

I regeringens proposition 2001/02:32 Privilegier och immunitet för Europeiska unionens institut för säkerhetsstudier och Europeiska unionens satellitcentrum föreslås att riksdagen skall godkänna beslutet om privilegier och immunitet för Europeiska unionens institut för säkerhetsstudier och Europeiska unionens satellitcentrum samt för deras organ och personal. I propositionen föreslås att riksdagen antar regeringens förslag till ändring i lagen om immunitet och privilegier i vissa fall.

Frågor om immunitet och privilegier för internationella organ och personer med anknytning till sådana organ regleras i lagen (1976:661) om immunitet och privilegier i vissa fall.

EU och dess institutioner har i många avseenden en annan ställning än traditionella internationella organisationer i förhållande till vårt land. Det kan på sätt och vis vara befogat att vissa internationella institutioner och organisationer inordnas under systemet med särskilda privilegier och immunitet. Men det är viktigt att anlägga ett inrikespolitiskt perspektiv när man behandlar frågor och organ inom EU. I detta sammanhang ter det sig ologiskt att EU-organ och deras personal blir föremål för denna särskilda ordning.

Immunitet och privilegier för tjänstemän som arbetar inom vissa EU-organ känns otidsenligt och kan bidra till att medborgarnas förtroende för EU minskar. EU lider redan i dag av vissa legitimitetsproblem och systemet med immunitet och privilegier för unionens anställda leder knappast till att legitimiteten ökar. Dessutom finns det egentligen ingen reell anledning till att EU:s tjänstemän ska omfattas av en sådan ordning då risken för påtryckningar och förtryck från annat land är tämligen liten. Det är därför viktigt att regeringen undersöker möjligheterna att få till stånd en översyn inom EU vad det gäller detta system.

I betänkandet 1997/98:JuU2 Europol gjorde riksdagen ett tillkännagivande som innebar att regeringen snarast skulle ta lämpliga initiativ i syfte att inom EU söka få till stånd en bred översyn av systemet med immunitet och privilegier inom unionen. Något sådant initiativ har ännu inte tagits varför det är befogat att återigen uppmärksamma regeringen på denna fråga.

Regeringen föreslår i propositionen att riksdagen skall godkänna beslutet om privilegier och immunitet för Europeiska unionens institut för säkerhetsstudier och Europeiska unionens satellitcentrum samt för deras organ och personal. Det är säkerligen varken lämpligt eller möjligt för Sverige att motsätta sig detta beslut. Däremot är det befogat att aktualisera frågan om en översyn av den särskilda ordningen inom EU.

Med anledning av detta bör regeringen snarast ta initiativ till en översyn av systemet med immunitet och privilegier inom EU. Det är viktigt att försöka skapa ett annorlunda system som är mer anpassat till den rådande situationen där synen på EU baseras på ett inrikespolitiskt perspektiv.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 1 november 2001

Göran Magnusson (s)