Riksdagen beslutar att anslaget Bidrag till särskilda insatser i vissa kommuner och landsting skall upphöra fr.o.m. år 2002 med undantag för 84 miljoner kronor för hiv/aidsinsatser.
Riksdagens revisorer har studerat anslaget Bidrag till särskilda insatser i vissa kommuner och landsting. Revisorerna redovisar följande slutsatser:
Ungefär 40 procent av anslaget har gått till andra ändamål än sådana som direkt har att göra med en kommuns ekonomiska situation.
Stora delar av anslaget saknar tydliga och mätbara mål.
Det är inte någon myndighet som har hand om hanteringen av anslaget utan det är regeringen som både fördelar anslaget och utvärderar resultaten.
Stora delar av anslaget regleras inte av någon förordning.
Det verkar som om det är kommuner som skjutit upp åtgärder som fått stöd.
Regeringens avtal är i många fall av översiktlig karaktär och saknar åtgärdsplaner.
Uppföljningen är osäker.
Revisorerna föreslår att anslaget avvecklas fr.o.m. 2004. Det kommunala finansiella ansvaret måste göras tydligare. Anslaget riskerar att ge kommunerna felaktiga incitament. De kommuner som beviljats anslag har, i jämförelse med de kommuner som fått avslag, mer omfattande verksamhet, de har högre nettokostnader, högre utbudsnivå och högre kostnader än vad som motiveras av de strukturella förutsättningarna, och fler anställda. Stödkommunerna har både högre skattesats och högre ersättning från den kommunala kostnadsutjämningen.
Det tycks som om det är kommuner som senarelagt omstruktureringar som fått stöd. Det innebär att det lönat sig att skjuta på politiskt obehagliga beslut.
Det är påverkbara faktorer som ligger bakom stödkommunernas problem, dvs outnyttjade besparings- och effektiviseringsmöjligheter. Kommuner som snabbt tagit itu med sina problem har inte fått stöd i samma utsträckning. De som har varit föregångare i besparings- och effektiviseringsåtgärder riskerar att drabbas av högre avgifter eller lägre bidrag från kostnadsutjämningen.
Det tycks som om bidraget kompenserar för sådant som redan kompenseras för inom kostnadsutjämningen. Kommuner och landsting som redan anpassat verksamheten får därmed vara med och finansiera verksamheten i kommuner och landsting där detta inte har skett.
Revisorerna anser vidare att statsbidrag bör vara generella.
Anslaget har enligt revisorerna kommit att användas som ett anslag för oförutsedda utgifter. Användningen har således inte utsatts för en normal budgetprövning.
Ett par av remissinstanserna har som skäl för att bibehålla anslaget pekat på att anslaget använts för kommuner som t.ex. drabbats av översvämningar. Men revisorerna konstaterar att det bara är en blygsam andel av anslaget som använts för sådana ändamål.
Revisorerna föreslår att anslaget avvecklas från 2004.
Revisorernas analys sammanfaller i hög grad med den kritik som Folkpartiet riktat mot anslaget. De skäl som regeringen anfört för ett särskilt anslag är inte övertygande och revisorerna för fram ett antal direkta nackdelar med anslaget. Analysen pekar på att en avveckling bör komma till stånd snabbare än revisorerna anger. Folkpartiet anser därför att anslaget, med undantag för hiv/aidsmedlen, bör avvecklas redan från nästa år.
Stockholm den 31 oktober 2001 |
|
Karin Pilsäter (fp) |
|
Lars Leijonborg (fp) |
Bo Könberg (fp) |